Kans nieuw zwembad stap dichterbij


De kans op nieuw zwembad dat veel energiezuiniger wordt neemt toe
De kans op nieuw zwembad dat veel energiezuiniger wordt neemt toe (Foto: )

Kans nieuw zwembad stap dichterbij

ALMELO - 'Dat de raad akkoord is gegaan met een toezegging van 85.000 euro voor het opzetten van een gedegen plan voor een nieuw zwembad, stemt ons positief,' laat Erik Busscher van het Sportbedrijf weten. Het betekent in ieder geval een positieve ontwikkeling voor de komst van een nieuw overdekt zwembad. 'Maar er moeten nog eerst heel wat hobbels genomen worden voor er definitief een zwembad wordt gerealiseerd,' geeft Busscher realistisch aan.

In de raad werd het besluit toe bejubeld. Fred Gerritsen (Democraten.Nu): 'Ik ben zeer verheugd dat deze stap wordt genomen, die moet leiden tot een mooi zwembad op een mooie centrale locatie. Een voorziening die Almelo positief op de kaart zet en de stad aantrekkelijk maakt.

Berekeningen

'In Enschede gaan de deuren van het zwembad dicht, maar in Almelo liggen de plannen voor een nieuw bad.' Ook het CDA-raadslid Ton Trienen gaf aan zeer content te zijn met het voorstel. Nieuwbouw brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee, maar als de berekeningen die reeds gedaan zijn kloppen levert nieuwbouw structurele bezuiniging op en moet dat uiteindelijk de kosten flink gaan drukken. Edith van den Ham van de VVD geeft aan dat er al jaren wordt gesproken over een duurzaam zwembad. 'Voor een gemeente van 73.000 inwoners is een zwembad van groot maatschappelijk belang. Het zwembad kan een echte regiofunctie vervullen.'

Exploitatie

Sportwethouder Arjen Maathuis laat de raad weten dat zij in een later stadium een voorstel krijgt over de totale kosten die het nieuwe bad met zich mee brengt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een nieuw overdekt zwembad een investering van circa 12 miljoen euro vraagt. Niettemin is Almelo goedkoper uit bij nieuwbouw. De exploitatie van het huidige, verouderde, energie slurpende bad kost de gemeente jaarlijks 1 miljoen euro. Bij een energiezuinig, duurzaam nieuw zwembad zijn de kosten vele malen lager volgens de berekeningen. 'Het nieuw te bouwen bad kan op de huidige locatie gerealiseerd worden,' aldus Erik Busscher. 'Er is voldoende ruimte en er gaan geruchten dat de VMBO-afdeling van het Erasmus in de toekomst opgaat in andere locaties van het Erasmus en ook een deel van het AKC terrein zou bij het zwembadcomplex kunnen worden betrokken'.

Buitenbad

Alle plannen gaan over een nieuw te bouwen binnenbad, over het buitenbad wordt tot nu toe niet gesproken. Er kan dus nog niet echt iets gezegd worden over het voortbestaan van het buitenbad. 'Het is heel belangrijk dat er een zwembad blijft en in ieder geval voor de kinderen zwemlessen gegarandeerd kunnen worden,' aldus Busscher. Hij vindt het ook belangrijk dat er voor de jeugd in de toekomst meer speelmogelijkheden als een glijbaan komen. Voor het Sportbedrijf betekent het hele proces van een nieuw bad een situatie die ze voor het eerst mee maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden