Arnaldo met zijn telescoop.
Arnaldo met zijn telescoop.

Trots op cultuur: multitalent Arnaldo Lopez

Algemeen

door Almelo Promotie - ALMELO - In de maandelijkse cultuurrubriek Trots op cultuur stelt cultuurmakelaar Minke Bloemhof een aantal vragen aan een Almelose cultuurmaker. Deze maand is dat gitarist (solo en met het trio Herbert-H-Herbert), gitaarleraar, hartenmaker, geluidstechnicus en sinds kort ook astrofotograaf en bootbouwer: Arnaldo Lopez.

“Elke dag ziet er voor mij anders uit, maar over het algemeen ben ik in m’n atelier te vinden waar ik kleine hartvormige grafkistjes en urnen maak voor prematuur en voldragen overleden kindjes. Dit doe ik inmiddels al weer ruim elf jaar nadat ik het eerste kistje voor ons eigen zoontje Silvan* maakte die in 2007 overleed. Dit werk is zo enorm dankbaar dat ik hier ook nooit meer mee zou willen en kunnen stoppen.”

Arnaldo groeide niet op in Almelo. “Mijn eerste kennismaking met Almelo was als sologitarist. Ik verzorgde een optreden in de bibliotheek. Niet veel later zijn we in Almelo gaan wonen aangezien ik full-time gitaarles wilde gaan geven. Dat heb ik enige jaren gedaan totdat ik het drukker kreeg met het maken van de grafkistjes en urnen. Dat mijn werk telkens weer zo wordt gewaardeerd doet mij enorm goed. Of het nu de harten of gitaren zijn, of m’n muziek die iemand ontroerd... Het is stuk voor stuk enorm dankbaar werk. Ik ben een gevoelsmens en zo ga ik met alles ook te werk. Voor de urntjes die ik maak krijg ik wel eens hout van een boom die gekapt wordt. Zo heb ik bijvoorbeeld hartjes gemaakt van een Almelose berk die in de versnipperaar zou belanden.”

Over het maken van muziek vertelt hij: “Ik hoop in de nabije toekomst weer nieuwe muziek uit te brengen en op te treden. Daarnaast heb ik natuurlijk een aantal favoriete al bestaande stukken. Gewoon omdat ze fijn zijn om te spelen of omdat ze het dichtst bij mijn gevoel komen. Het mooie is dat luisteraars allemaal weer andere favorieten hebben, dat is eigenlijk nooit hetzelfde. Een paar jaar geleden maakte ik een Terzgitaar, dat was een schot in de roos. Onbedoeld maak ik sindsdien een serie van deze gitaren voor onder anderen bekende muzikanten. Deze gitaar geeft zoveel nieuwe inspiratie. Een echte liedjesmaker!”

Hij heeft nog een klein geheim dat hij wil delen. “Ik denk ik er stiekem over om ook weer gitaarles te geven. De persoonlijke manier waarom ik les geef, spreekt veel mensen aan en ik vind het ook enorm leuk om iets over te brengen. Als ik anderen, en dan vooral jongeren, kan inspireren om ook muziek te gaan maken, mooie dingen van hout te maken, naar de sterren te kijken of anderszins dromen na te jagen dan is dat natuurlijk fantastisch.”

Volgens Arnaldo is cultuur een noodzaak in zijn leven. “Zeker sinds de laatste tijd is wel duidelijk geworden hoe belangrijk cultuur voor iedereen is. Voor de één is het brood op de plank, voor de andere vrije tijd. Voor mij is het net als ademen, ik kan niet anders en niet zonder! Wat ik creëer, of het nu muziek is of iets van hout is voor de ander weer troost of inspiratie.”

De verschillende bezigheden van Arnaldo zijn ook digitaal te bekijken. Op zijn website www.arnaldolopez.nl is duidelijk te zien hoe veelzijdig en creatief hij is. Naast nog meer kosmosfoto’s van verschillende nevels is hier ook muziek te beluisteren van hemzelf als solist, maar ook van zijn werk met Herbert-H-Herbert en met Marco Emmerig. Op de website hartvanhout.nl is meer informatie te vinden over de houten harten die hij maakt.

!
Afbeelding
Band Sultan speelt live in Café de Stam 17 uur geleden
Afbeelding
Jubileum bij Lords Choir 19 uur geleden
Afbeelding
Bomen planten in Bornerbroek 21 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie Douwe Egberts punten Lions 30 nov, 10:09
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn wordt steeds populairder 30 nov, 09:48
Afbeelding
Judoclinics door Judo Almelo in IISPA 29 nov, 16:16
Afbeelding
Column Marleen Vulic: Verwachtingen, verlangens 29 nov, 13:44
Afbeelding
‘Klupengel’ uitgereikt aan Obimex 29 nov, 11:52