Afbeelding

Column Kim de Wild: Een sportklimaat creëren waar iedereen zich prettig bij voelt

Algemeen

Het is enorm belangrijk dat sporten en bewegen vooral leuk, veilig, eerlijk en zorgeloos is. Een positief en veilig sportklimaat vormt namelijk het fundament voor een leven lang bewegen. Dit thema is tegenwoordig wellicht belangrijker dan ooit. Minderheden laten zich, binnen en buiten de sport, steeds meer van zich horen.

Deze relatief nieuwe geluiden, zoals #metoo, Black Lives Matter of de protesterende boeren, roepen ook weerstand op. Dit legt de verdeeldheid in de samenleving pijnlijk bloot. Kortom, de hedendaagse maatschappij vraagt om actieve en structurele aandacht voor inclusie. Ook in de sportwereld.

De Almelose Coming Out Week is een mooi voorbeeld van zo’n inclusieve campagne. Gisteren, maandag 11 oktober, vond de twaalfde editie van de Coming Out Day plaats. Op deze speciale dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor LHBTI+’ers. Want dat uit de kast komen – de coming out – is nog steeds niet voor iedereen even makkelijk. 

Net als in 2020 roepen wij, samen met onder meer Avedan en Studio15, deze week uit tot Coming Out Week. Met een prachtige slogan: A’j oezelf moar bint.

Hoewel we in Nederland in veel opzichten gelukkig al stukken toleranter zijn dan elders, is er op dit vlak ook zeker in de Nederlandse sport nog een grote wereld te winnen. Zolang er op en naast het veld nog gescholden wordt met het woord ‘homo’ en iets wat zwak is ‘gay’ gevonden wordt, blijven dergelijke initiatieven nodig. 

Zulke scheldpartijen zijn onbedoeld kwetsend. ‘Het is maar een grapje, ik bedoel het niet zo.’ Toch houdt dit het stigma dat homo’s watjes zijn, in stand. Dit kan het lastig maken om uit de kast te komen, want sporters zijn toch stoer en sterk?

Deze week kun je op veel Almelose sportterreinen een regenboog zien wapperen. De IISPA is zelfs van een kleurrijke verlichting voorzien. Verenigingen laten aanvoerders met een regenboogband spelen en veranderen voor eventjes hun clublogo op social media in een regenboogvariant. Dit soort acties lokt informele gesprekken in kleedkamers uit. Precies wat we nodig hebben! Zo maken we het thema op microniveau zichtbaar en bespreekbaar. 

Hoe mooi is het als een jongere die nog in ‘de kast’ zit zijn teamgenoten hoort praten en merkt dat zij hartstikke open-minded zijn?

Tot slot: spreek elkaar aan op niet toelaatbaar gedrag. Trek een streep bij het schelden met ‘homo’ en maak duidelijk wat dit soort taalgebruik met mensen kan doen. Zo creëren we samen een sportklimaat waar iedereen zich prettig bij voelt.

Kim de Wild is adviseur Sport & Innovatie bij Sportbedrijf Almelo


In the Sportlight: A’j oezelf moar bint

!
Afbeelding
Band Sultan speelt live in Café de Stam 17 uur geleden
Afbeelding
Jubileum bij Lords Choir 19 uur geleden
Afbeelding
Bomen planten in Bornerbroek 21 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie Douwe Egberts punten Lions 30 nov, 10:09
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn wordt steeds populairder 30 nov, 09:48
Afbeelding
Judoclinics door Judo Almelo in IISPA 29 nov, 16:16
Afbeelding
Column Marleen Vulic: Verwachtingen, verlangens 29 nov, 13:44
Afbeelding
‘Klupengel’ uitgereikt aan Obimex 29 nov, 11:52