Column Paul van Iersel: 25-jarig jubileum bijzondere mijlpaal

Opeens realiseerde ik me het vorige week. Ik had een patiënt voor het eerst sinds vele jaren weer gezien en dat herinnerde me aan het feit dat ik op 1 september 1996 mijn praktijk ben gestart. De afgelopen 25 jaren stonden bol van de veranderingen: zowel binnen het fysiotherapievak als binnen onze praktijk. Ik neem je graag mee in een rondje langs de belangrijkste ontwikkelingen.

In die kwart eeuw zijn de werelden van fysiotherapeuten en zorgverzekeraars nauwer met elkaar verweven geraakt. Op inhoud, vakkennis en kwaliteitscriteria zijn we elkaar steeds beter gaan vinden. Daarin blijft voor de toekomst uiteraard ruimte voor verbetering. De administratieve taken die daarmee gemoeid zijn, komen ons werk namelijk niet altijd ten goede. Desondanks zijn er goede stappen gezet, waarmee we de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg naar een hoger niveau hebben getild. Daarbij is de essentie verschoven van de bestrijding van symptomen naar de gerichte behandeling van de kern van de klachten. Massages maakten plaats voor gerichte vormen van oefentherapie. Naast individuele behandelingen kwam er ook ruimte voor trainingen in groepsverband en speciale aandacht voor specifieke doelgroepen, onder wie ouderen en kinderen.

In Deventer genoot ik mijn opleiding tot fysiotherapeut. Die opleiding was haar tijd toen ver vooruit en innovatie binnen het fysiotherapievak stond in het middelpunt van de belangstelling. Deze energie van streven naar voortdurende ontwikkelingen en vernieuwingen heeft mij niet losgelaten toen ik 25 jaar geleden mijn eigen praktijk startte. De bovenstaande kwaliteitsimpulsen als gevolg van goede afspraken met zorgverzekeraars pasten daar naadloos in. Ook kweekte die opleiding bij mij de inspiratie om vanuit onze praktijk nog meer stappen te zetten ter verbetering van de zorg die we leveren.

Multidisciplinaire samenwerking vind ik ontzettend belangrijk. Door krachten te bundelen met artsen, diëtisten, podotherapeuten en talloze andere specialisten willen we de zorg voor de menselijke gezondheid iedere dag weer een stukje beter te maken. En omdat voorkomen nog altijd belangrijker is dan genezen hechten we steeds meer waarde aan preventie: aan de voorkant zorgen voor goede weerbaarheid en gezondheid zodat aan de achterkant vele gezondheidsklachten en zorgkosten bespaard kunnen worden. 

Bovendien ben ik blij dat er in ons werk via methoden als onder meer haptonomie groeiende aandacht is voor de mentale gezondheid naast de fysieke gezondheid.

Een 25-jarig jubileum is een bijzondere mijlpaal. De inzet van mijn collega’s en het vertrouwen van mijn patiënten zijn daarin onmisbare factoren geweest en zijn dat nog steeds. Dag in dag uit zorg dragen voor de gezondheid van de medemens is mooi werk. Voor mij eigenlijk wel het mooiste werk van de wereld.

Paul van Iersel is fysiotherapeut en eigenaar van Praktijk Van Iersel.

www.praktijkvaniersel.nl

Meer berichten