Iris ( links) en Ilse zijn overstelpt met heel veel reacties na aanleiding van hun spontane actie Bloedserieus Twente
Iris ( links) en Ilse zijn overstelpt met heel veel reacties na aanleiding van hun spontane actie Bloedserieus Twente (Foto: )

Actie: 'Bloedserieus Twente'

ALMELO - 'Toen we over de schrijnende problematiek rond het tekort aan maandverband en tampons hoorden zijn we samen spontaan in actie gekomen,' vertellen de Almeloërs Ilse Oude Wesselink en Iris Borger. Via Plan International kwam hen ter ore dat 10% van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar maandelijks niet over afdoende middelen voor de menstruatie beschikt. De dames hebben daarom de actie 'Bloedserieus Twente' opgezet.

Sommige meisjes proberen zich te redden met toiletpapier of kranten en soms wordt maandverband hergebruikt. 'Onvoorstelbaar dat zoiets nog in ons land plaats vindt,' geven zowel Ilse als Iris aan. Beiden zijn moeder en werken als leerkracht in het middelbaar onderwijs. 'Sommigen geven hun laatste centen liever aan een brood dan aan verband.'

Navraag bij Voedselbank

Iris en Ilse vroegen bij de Voedselbank of bij hen bekend is dat er onder hun klanten mensen zijn die problemen hebben met het bekostigen van maandverband en tampons. Na enig doorvragen bleek deze problematiek wel degelijk aanwezig te zijn. De Voedselbanken krijgen vrijwel geen verbandmateriaal binnen omdat het hier niet gaat om producten met een houdbaarheidsdatum. De actie van de beide dames heeft er nu al toe geleid dat de Voedselbanken het probleem van het tekort aan menstruatieproducten op hun agenda zetten. Ook Voedselbanken in de regio brengen de problematiek in beeld.

Ze hebben een oproep op facebook geplaatst en er zijn al artikelen aan hun actie gewijd. De reacties zijn overweldigend. Er is al heel veel maandverband afgeleverd bij de dames thuis en er is ook al heel wat geld binnen gekomen om maandverband van te kunnen kopen. 'We hebben zelfs menstruatiecups aangeschaft. Deze zijn wel prijzig, maar deze kunnen hergebruikt worden. Volgens sommige gebruiksters een duurzame en ideale oplossing,' geeft Ilse aan. Naast de Voedselbank gaat er ook een deel van de verbanden naar de Boodschappenmand.

Eigen facebookpagina

Al deze reacties hebben er toe geleid dat de dames een eigen facebookpagina, Bloedserieus Twente, hebben aangemaakt. Ook zijn ze te volgen via Instagram @bloedserieus_Twente. Er kan ook een mail gestuurd worden naar bloedserieustwente@gmail.com. Het gaat allemaal razendsnel. Heel belangrijk is de bewustwording dat deze problematiek speelt. Er moet veel meer openlijk over gepraat worden. De actie van Ilse Oude Wesselink en Iris Borger is eigenlijk een druppel op de gloeiende plaat. Hopelijk pakt de gemeente dit in samenwerking met de Voedselbank op om te zorgen dat maandverband en tampons in hun pakket komt. Zowel Ilse en Iris, zijn overdonderd door alle reactie. Ze hopen dat de taboe rond de problematiek wordt doorbroken en dat de druppel die zij op de gloeiende plaat gegooid hebben er toe leidt dat de problematiek rond het tekort aan maandverband tot het verleden gaat behoren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden