Mr. A.F. L. Graaf van Rechteren Limpurg overleed op 88-jarige leeftijd overleden, hij heeft veel voor Almelo betekend
Mr. A.F. L. Graaf van Rechteren Limpurg overleed op 88-jarige leeftijd overleden, hij heeft veel voor Almelo betekend (Foto: )

Overlijden graaf maakt veel los

Marion Wesselink

Prominente Almeloër

ALMELO - Op vrijdag 15 november jl. is op 88-jarige leeftijd Mr. A.L.F. graaf van Rechteren Limpurg overleden. Hij was een prominente Almeloër, stond bekend als iemand van weinig woorden, maar was een rechtvaardig man die Almelo, de voor het groenbehoud van Almelo ging.

Op zaterdag 23 november werd hij bijgezet in het mausoleum van de familie op het landgoed. De van Rechteren Limpurgsingel werd speciaal daarvoor afgesloten zodat de rouwstoet van het kasteel naar de Gravenallee kon rijden. Destijds was dit bij aanleg van de singel door de familie bedongen.

Veel Almeloërs hebben afgelopen week het condoleanceregister getekend. De graaf pakte graag de fiets en reed dan door de landerijen en langs verschillende pachters. Maakte regelmatig een praatje, maar was ook wel een beetje op zichzelf. 'Hij liep bij ons echt de deur niet plat, maar bij rouw en trouw waren en zijn we over en weer aanwezig, zoals een goede naober betaamt,' laat Henk Willems weten. Hij woont al 55 jaar op de plek van de moestuin van het kasteel, naast de wijk de Oosteres. Hij heeft er 42 jaar een tuinderij gerund. De betrekkingen met de grafelijke familie gaan altijd in goede harmonie,' laat hij weten.

Een andere buur van de graaf woont ook al weer een flink aantal jaren op het landgoed. 'Ik kan het goed vinden met de graaf en zijn familie. Toen wij hier kwamen wonen was het huis een beetje uitgeleefd en de tuin niet bijgehouden, maar met de hulp en adviezen van de graaf is het helemaal opgeknapt. We werden ook heel vrij gelaten in hoe we het wilden. 'Ben er wel eens geweest om roosjes te maken en ook staat mevrouw wel eens klaar met een lekkere appeltaart. Dankzij hen kan ik op een van de mooiste plekjes in Almelo wonen.' De familie Hammink aan de Boershuisweg woont al sinds 1880 op het landgoed van de graaf. 'Wij hebben hele goede contacten met de familie van Rechteren en zijn heel tevreden. 'Ik heb in mijn kleuterschooltijd veel met zoon Max gespeeld die hier regelmatig met zijn opa Willem kwam,' vertelt Hans Hammink die de boerderij runt en er samen met zijn ouders woont. 'De grond en de gebouwen zijn in principe van de graaf en wij beheren het. Zo staan wij er in. Ik spaar mijn vragen en opmerkingen meestal op en ga vervolgens naar hen toe,' geeft Hans Hammink aan. 'Natuurlijk zijn we het wel eens oneens met elkaar, maar we komen er altijd samen in goede harmonie uit.'

Robert Baak en zijn familie wonen ook op het landgoed aan de Gravenallee. Robert is al 15 jaar 'het manusje van alles' voor de Graaf en zijn familie. Hij helpt vooral bij het onderhouden van de parken en wallen en vindt het een eer om op en rond het kasteel te mogen werken. De familie is heel loyaal en recht door zee,' geeft Robert aan. 'Zo gaan we één keer per jaar alle ramen lappen, daarbij helpen ook de vrouwen mee. Alle voorzetramen worden dan ook verwijderd.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden