Herman Finkers met de Blijvend Applaus Prijs 2019
Herman Finkers met de Blijvend Applaus Prijs 2019 (Foto: )

Blijvend Applaus Prijs Herman Finkers

ALMELO – Cabaretier Herman Finkers heeft op zondag 17 november de Blijvend Applaus Prijs in ontvangst genomen. Finkers ontving de oeuvreprijs voor zijn unieke bijdragen aan het Nederlandse theater. De jury was unaniem, de prijs moest dit jaar naar Herman Finkers gaan. Ze roemden hem om zijn enorme talent! En ze benadrukten dat er zelden zo reikhalzend was uitgekeken naar een comeback. Volgens de jury is 'Na de Pauze' het mooiste en ontroerendste programma ooit. De prijs werd uitgereikt in het Amsterdamse theater de Kleine Komedie.

Bij binnenkomst kregen Herman en zijn vrouw Hetty een staande ovatie, die niet leek op te houden. Ze namen plaats voor in de zaal, waarna presentator Twan Huys de middag opende en iedereen verwelkomde. Vervolgens gaf het hij woord aan de voorzitter van Stichting Blijvend Applaus. Die benadrukte dat Finkers zich vanaf nu bevindt in een illuster gezelschap met bijzondere voorgangers zoals Adèle Bloemendaal, Paul van Vliet, Jenny Arean en Hans Dagelet. De prijs is in 1997 in het leven geroepen, de winnaar ontvangt deze voor zijn/haar gehele oeuvre.

Verschillende vakgenoten waren gevraagd om iets over de van oorsprong Almelose cabaretier te zeggen. En waar het cabaretiers betaamd deden ze dit met veel humor en originaliteit, zowel over de laureaat als zijn vakgenoten. Youp van 't Hek noemde Finkers onweerstaanbaar grappig en bodemloos geestig, maar ook ontzettend bescheiden. En Mischa Wertheim was nogal geschrokken van de Blijvend Applaus Prijs: 'Applaus moet niet te lang duren, na een voorstelling willen we heel graag naar huis.'

Wishful Singing bracht drie schitterende nummers ten gehore; Agnus Dei, Evelien en Mister Sandman. Finkers organiseert samen met dit vrouwenensemble Missa in Mysterium, Gregoriaanse meezingmissen in het Latijn. Zus en impresario Angelique Finkers vertelde ze dat ze haar broer bewondert om zijn talent, rust en wijsheid. 'Je kijkt, observeert en analyseert. Je weet heikele zaken licht te maken.' En ze benadrukte dat ze het heel bijzonder vindt dat Herman zijn liefde voor de Gregoriaanse mis op een laagdrempelige manier tot de mensen brengt. 'Dat hej mooi doan, Herman!'

Regisseur Johan Nijenhuis had de eer om de Blijvend Applaus Prijs aan Herman uit te reiken. 'Ik heb drie keer je hand mogen vragen. De eerste keer voor een Twents drama, de tweede keer voor Fuchsia de Mini Heks – maar dat leek je niets en de derde keer voor de hoofdrol in 'De Beentjes van Sint-Hildegard'. Nu zijn we drie jaar verder en in februari gaat de film in première.' Zijn tegenspeelster in de film, Johanna ter Steeg, was de laatste spreker. 'Met deze film ging een diep gekoesterde wens in vervulling. We hebben dezelfde liefde voor de Twentse taal en de streek.' De middag werd afgesloten met het nummer 'Hart van mijn heden'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden