Foto:

Column Marjolein Lucassen:Kinderen profiteren meer van schenkingen ouders

Met plezier schrijf ik deze eerste column voor het Almelo’s Weekblad. Mijn naam is Marjolein Lucassen en ik werk al heel wat jaren als kandidaat-notaris bij Ter Braak Willems Notarissen. Ik schrijf geregeld een column voor u over interessante juridische onderwerpen en over wat ik zoal in mijn praktijk meemaak. Deze rubriek geeft mij de mooie mogelijkheid om te vertellen over veelgestelde vragen die ik krijg.

Het najaar staat alweer voor de deur terwijl het nauwelijks lekker warm zomerweer is geweest. Corona is nog steeds niet weg en dat merken we ook op ons notariskantoor. Er is minder bezoek, er worden geen handen geschud, we houden afstand.

Volgens De Nederlandsche Bank heeft al het thuiszitten ervoor gezorgd dat er door veel huishoudens extra geld is gespaard en inmiddels is duidelijk dat veel Nederlanders het coronaspaargeld voor de helft op hun spaarrekening laten staan. Er zijn evengoed ook heel veel Nederlanders die het tijdens de coronaperiode financieel extra moeilijk hebben gehad.

Wist u dat de overheid de ouders-spaarders aan de ene kant en de kinderen die op hun spaargeld moeten interen aan de andere kant dichter bij elkaar probeert te brengen? De overheid heeft het namelijk dit kalenderjaar fiscaal interessanter gemaakt om vrij van schenkbelasting te schenken aan kinderen.

Om te stimuleren dat ouders die extra hebben kunnen sparen hun kinderen die het financieel extra zwaar hebben gehad steunen heeft de overheid de jaarlijkse vrijstellingen verhoogd. Waar de jaarlijkse vrijstelling voorheen ongeveer 5.500 euro per schenking per kind was, is dit bedrag van de jaarlijkse vrijstelling alleen dit jaar verhoogd naar 6.604 euro per schenking per kind. Ook voor kleinkinderen is deze vrijstelling dit jaar verhoogd naar 3.244 euro. Misschien zet het u aan tot het doen van een schenking aan uw (klein)kind?

Deze bedragen zijn vrijgesteld van schenkbelasting. Er hoeft geen aangifte te worden gedaan van de schenking bij de Belastingdienst.

Is het de bedoeling dat alleen de eigen kinderen profiteren van de schenking? Met andere woorden: de ‘koude kant’ mag er geen aanspraak op maken bij een eventuele echtscheiding? Dan is het verstandig om bij de overboeking te vermelden dat het een privé schenking betreft aan het eigen kind, oftewel een schenking onder een zogenaamde uitsluitingsclausule.

Niet elke ouder heeft natuurlijk de mogelijkheid om dit soort bedragen over te maken aan de kinderen. Soms staat het vermogen niet op een bankrekening maar ‘zit het in de stenen’. Wist u dat u ook de waarde van deze ‘stenen’ kunt schenken aan uw kinderen? Hoe dat werkt leg ik u graag uit.

mr. Marjolein Lucassen is kandidaat-notaris bij Ter Braak Willems Twentse Notarissen, met vestigingen in Almelo en Nijverdal.

Meer berichten