Foto:

Column Sandra Bakhuis:Huishoudhulp voor je moeder?

“Mijn moeder heeft een hersenbloeding gehad,” vertelt Pieter ons vanmorgen op het spreekuur. “Het gaat al stukken beter, maar ze woont als 85-jarige alleen en heeft nu echt wel hulp in de huishouding nodig. Waar moet ik dat zoeken?”


Niet altijd bij stadhuis, wel bij wijkteam

“Ken je de wijkteams?”, vraagt mijn collega. “Euhm… de zorg werkt hier met van die zelfsturende teams, bedoel je dat?”, antwoordt hij. We leggen uit dat je voor hulp en zorg tegenwoordig bij de gemeente moet zijn. En dan niet in het stadhuis, maar bij een van de zes wijkteams in de stad. 

Posters ‘mag ik u helpen?’ gezien?

“Voor jullie op De Riet zit het wijkteam in de Biezenstraat.” “O ja, waar vroeger de groenploeg zat?”, veert Pieter op. “Die posters van ‘mag ik u helpen?’ zag ik er vorig jaar wel, maar daarna heb ik er nooit weer mensen gezien.” Mijn collega vertelt dat de wijkteams gesloten waren vanwege corona, maar dat hij er nu weer terecht kan. “Je kunt er zonder afspraak binnenlopen en samen met iemand van de gemeente de beste oplossing zoeken. Maar wij willen je ook wel vast op weg helpen, hoor.” Dat stelt hij op prijs.

Met gemeente aan de keukentafel

Als ze even later de gemeente bellen, belooft die dat zijn moeder een brief krijgt; een uitnodiging voor een keukentafelgesprek om te praten over de nodige zorg. “Hoe werkt dat?”, klinkt Pieter aarzelend als ze ophangen. “Als je wilt, komen we bij jullie thuis om dat uit te leggen en het gesprek met de gemeente voor te bereiden”, zegt mijn collega. “En als je het daarna nog lastig vindt, komen we ook voor het gesprek terug.”

Tip: seniorenmarkt 25 september

Pieter is opgelucht en staat al op: ”Ik zag hier echt tegenop, maar wat gaat dit makkelijk.” Hij staat al in de deuropening als ik nog net kan toevoegen: “Misschien is de seniorenmarkt op 25 september ook wel wat voor jullie. Op de Koornmarkt geven dan allerlei organisaties uitleg over wonen, zorg, mobiliteit, welzijn en ontspanning. En in onder meer de bieb vind je presentaties over hoe techniek de zorg makkelijker maakt.” Pieter zet hiervoor nog snel een herinnering in zijn smartphone en gaat er dan direct ervandoor; eten met zijn moeder.


Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Bel met 0546 - 45 69 09 voor een afspraak of kijk op www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Meer berichten