Witzand Bouwmaterialen heeft in 125 jaar heel wat veranderingen ondergaan, maar draait nog altijd op volle toeren
Witzand Bouwmaterialen heeft in 125 jaar heel wat veranderingen ondergaan, maar draait nog altijd op volle toeren (Foto: Nicole Tanke)

Witzand Bouwmaterialen 125 jaar!

ALMELO - 'Hout is een van onze belangrijkste producten. Dan is het een mooi symbolisch cadeau om Almelo 125 bomen te schenken,' geeft Herwin van de Vegte aan. Hij is binnen Witzand Bouwmaterialen, hoofd verkoop binnendienst. In het bijzijn van burgemeester Arjen Gerritsen werd op 15 november de eerste van de 125 bomen, die door Witzand Bouwmaterialen beschikbaar zijn gesteld, gepland op het Indiëterrein.

In 1894 werd officieel Witzand en Zoon opgericht door Jan Witzand. Midden in het centrum konden de inwoners en andere bedrijven uit de stad en omgeving terecht voor allerlei houten materialen als planken, platen en nog veel meer. Deze werden destijds nog aangevoerd per boot en met paard en wagen. Enkele jaren later werd het hout per trein geleverd aan de houthandel. Tegenwoordig vindt het vervoer meestal met vrachtwagens plaats.

Rond 1930 verhuisde Witzand naar de Sluiskade Noordzijde op nummer 36. Op deze plaats bevindt het bedrijf zich nog steeds. Het heeft in de loop der jaren heel wat gedaanteveranderingen ondergaan. In 1946 kwam de derde generatie Witzand aan het roer. In 1970 was het de beurt aan de vierde generatie; Jan Hendrik Witzand, die ongeveer dertig jaar de scepter zwaaide.

Huidig beleid

Sinds 1990 voeren Jan Hein Witzand en Hans Morsink het huidige beleid. De afgelopen jaren heeft de bouwwereld en ook Witzand meerdere ontwikkelingen doorgemaakt. Dat is mede gebeurd door de overname van Bouw Center van den Bosch uit Vriezenveen in 2001. In 2009 werd ook Bouw Center ECB met vestigingen in de Achterhoek overgenomen. Vele jaren was hout het belangrijkste specialisme binnen Witzand voor alleen hout, maar door de overnames is daar verandering in gekomen. Nog steeds is hout de belangrijkste kern van het bedrijf maar daarnaast worden allerlei bouwmaterialen aangeboden. Dat betekende dat er ook een andere koers werd gevaren. Het bedrijf heet sinds 2011 Witzand Bouwmaterialen. Iedereen kan er terecht voor hout in al zijn facetten, maar daar zijn nu allerlei andere bouwmaterialen bij gekomen. Enkele jaren geleden werd ook Witzand getroffen door de crisis, maar daar zijn ze heel goed uit gekomen.

Witzand Bouwmaterialen kent inmiddels meerdere vestigingen. In 2017 werd de zesde vestiging geopend in Enschede. In 2018 vond aan de Sluiskade Noordzijde een hele grote 'vernieuwbouw' plaats, wat voor een grote metamorfose zorgde. Er is nu een groot pand dat bestaat uit meerdere hallen. Er is een groot afhaalcentrum en klanten kunnen droog inladen via een speciale drive-in. Witzand Bouwmaterialen heeft in die 125 jaar een behoorlijke naam opgebouwd. Zo werden ze in 2012, 2013, 2014 en 2019 door het landelijke vakblad de Houtwereld uitgeroepen tot beste houtleverancier. 'Iets waar we binnen Witzand in alle geledingen trots op mogen zijn,' aldus Herwin van de Vegte.

Meer berichten