<p>De Stad Almelo II is weer in de vaart en gaat van Almelo naar Vriezenveen.</p>

De Stad Almelo II is weer in de vaart en gaat van Almelo naar Vriezenveen.

Leerzame tocht met de Praam

ALMELO - In het kader van het textielfestival Twente voer de antieke praam Stad Almelo II met een groep van vijftien personen afgelopen zaterdag van Almelo naar Vriezenveen, een tocht tussen twee bekende textiellocaties. Op beide plaatsen is er uitleg gegeven over de historie van de textiel ter plekke.

Per fiets is de groep daarna vertrokken naar het Historisch Museum Vriezenveen waar nog oude machines van Jansen en Tilanus te zien zijn en waar de groep uitleg kreeg over de Rusluie, een groep Vriezenveense pioniers die ook vanuit de textiel hun handel in linnen hebben opgezet in St. Petersburg en daar zeer succesvol waren.

In Almelo is als afsluiting van de tocht op het Indiëterrein het Stadslab bezocht. Daar heeft de groep uitleg gekregen over de geschiedenis van Ten Cate en de switch die ten Cate in de jaren zestig van de vorige eeuw gemaakt heeft naar technische textielproducten zoals zakken voor dijkverzwaring, kunstgras, composiet voor auto’s en vliegtuigen en zelfs pantserbeplating voor defensie. Na afloop kon nog een drankje gebruikt worden in het Stabslab.

Op zaterdag 25 september vaart de praam nog een keer naar Vriezenveen. Het is een dagvullend programma. Opgeven voor deze tocht kan door te bellen met 06-46216471. 

Verdere informatie staat op de website www.praamalmelo.nl

Meer berichten