Onlangs werd door het weghalen van damwanden de definitieve waterstroom naar de nieuwe havenkom gerealiseerd
Onlangs werd door het weghalen van damwanden de definitieve waterstroom naar de nieuwe havenkom gerealiseerd (Foto: )

Gebied rond de Havenkom bijna klaar

ALMELO - Rond de havenkom kent de binnenstad bijna zijn nieuwe vorm. De speciale stadstribune is inmiddels gereed. Het water stroomt tot aan Nielz Café. Ook de bestrating en de fraaie fontein (bedriegertjes) evenals de verlichting van de treden, zijn klaar. Het leuningwerk wordt momenteel bevestigd. De nieuwe fiets- en wandelbrug ter hoogte van de bieb is nagenoeg klaar, maar nog niet in gebruik, daarvoor moeten eerst de klinkers gelegd zijn in de Klara Zetkinstraat. De planning is dat de brug rond 22 november definitief in gebruik wordt genomen.

Er zijn inmiddels plannen gemaakt om zoveel mogelijk autoverkeer te weren in de Klara Zetkinstraat en de Rosa Luxemburgstraat. Daarom wordt er in eerste instantie een 'schrikhek' bij de brug neer gezet. Wanneer de definitieve verkeersborden zijn geplaatst wordt het schrikhek weer verwijderd. Rond het Kloosterhofpad worden rioleringswerkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden zijn 11 november begonnen en duren tot en met begin december. Daarna worden trottoirs, parkeervakken en het groen vernieuwd.

Groen

Eind november staat het aanplanten van de nieuwe bomen op het programma. Dit is ook afhankelijk van het weer. De bomen kunnen pas verplaatst worden wanneer ze in ruststand zijn. Daarna kunnen de bijpassende bankjes en ander straatmeubilair geplaatst worden. De drijvende tuinen worden in het voorjaar van 2020 geplaatst.

Podium

De vergunning voor een drijvend podium in de nieuwe havenkom is ondertussen verleend. Het wordt een vlonder met een speciale constructie. De bouw ervan moet nog plaatsvinden. De planning is dat het in het voorjaar 2020 geplaatst gaat worden. Organisaties als Almelo Events en andere organisatoren van activiteiten, krijgen eind november in samenwerking met Almelo Promotie een presentatie over het drijvende podium.

Verlichting

Het laatste deel van de verlichting (lichtmasten Klara Zetkinstraat, wandarmaturen, spots, e.d.) is vanaf eind november beschikbaar en wordt dan aangebracht. Het kunstwerk bestaande uit de drie ijsvogels worden rond maart 2020 rond de nieuwe havenkom geplaatst. De weekmarkt heeft bijna zijn vaste stekkie terug. De meeste marktkooplieden zijn tevreden en de Almeloërs kunnen de markt op het Marktplein, de corridor en langs de havenkom weer bezoeken. Op de markt in het pand waar voorheen Picobello en Kijkshop jarenlang gevestigd wordt momenteel hard gewerkt om het gebruiksklaar te maken voor een vestiging van de Action. Al met al verdienen al deze veranderingen en verbeteringen een feestelijke opening. Dit komt er zeker, het zal ergens in het voorjaar van 2020 zijn, maar een definitieve datum en een feestje komt er zeker, geeft men vanuit de gemeente aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden