Stephanie van den Kieboom van Het Erasmus tijdens een les mediawijsheid
Stephanie van den Kieboom van Het Erasmus tijdens een les mediawijsheid

Samen maken we Almelo Mediawijs

Initiatiefnemer van de Week van de Mediawijsheid in Almelo is Stephanie van den Kieboom, de Specialist Digitale Geletterdheid van Het Erasmus. Samen met Avedan, Bibliotheek Almelo, Stichting Quo Vadis, OPOA en PCO Noord Twente sloeg ze de handen ineen om de Week van de Mediawijsheid in Almelo vorm te geven. Stephanie zorgt er al voor dat alle leerlingen van Het Erasmus mediawijs zijn, maar als het aan haar ligt maakt ze heel Almelo mediawijs. De Week van de Mediawijsheid, 8 t/m 15 november, biedt iets aan jongeren, de ouders en de docenten.

In Bibliotheek Almelo wordt op maandagavond 11 november de gratis theatervoorstelling 'Like Me' gespeeld over de online belevingswereld van jongeren. Deze voorstelling is met name voor ouders. De voorstelling 'Like Me' van theatergroep Playback is indringend, informatief en geeft ouders inzicht in de belevingswereld van hun puber en de strijd om erbij te horen. Theatergroep PlayBack begeleidt ouders in het voeren van een open gesprek met hun kind. En leert ze hoe ze hun puber weerbaarder en sociaalvaardiger kunnen maken, zowel op internet als in het echt. PlayBack maakt gebruik van 'terugspeeltheater', dit is een techniek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind. De aanmelding voor deze voorstelling gaat via de site van Loes. De lessen voor de basisscholen en de middelbare scholen worden gemaakt door Stephanie van den Kieboom. De belangrijkste valkuilen online komen aan bod evenals tips en tricks voor social media. Ook wordt besproken hoe men online eigen grenzen kan bepalen. Wat like je wel en wat like je niet, wat typ je wel en wat typ je niet. Twee oud-leerlingen van Het Erasmus hebben dit op prachtige wijze uitgewerkt." Bovendien is er een les 'Mediawijsheid' ontwikkeld voor leerlingen van de Almelose basisscholen en een voor het voortgezet onderwijs. Deze lessen worden gratis online beschikbaar gesteld.

Op woensdagmiddag 13 november van 15:30 tot 17:30 uur is er De Mediawijsheid proeverij op het Oude Erasmus aan de Sluiskade Noordzijde. "Deelnemers kunnen kiezen uit zeven mediawijze workshops. Iedereen kan bij binnenkomst aangeven of ze aan één, twee of drie proeverijen deel willen nemen. Maar…" vult Stephanie aan, "ook als je als niets wilt 'proeven' kom dan langs voor de informatiemarkt, daar vind je gratis lesmateriaal over mediawijsheid en kan je vragen stellen aan de experts."

De initiatiefnemers van de Week van de Mediawijsheid hopen met deze activiteiten Almelo mediawijs te maken. "Wij zijn enthousiast, willen iedereen in Almelo op een laagdrempelige manier kennis laten maken met mediawijsheid en 'Almelo Mediawijs' jaarlijks laten terugkeren!"

Meer berichten