Jong en oud kunnen op 8 november ontdekken hoe hightech Almelo is
Jong en oud kunnen op 8 november ontdekken hoe hightech Almelo is

Ontdek hoe hightech jij bent

ALMELO – De maand november staat in Almelo in het teken van techniek. Met allerlei prikkelende en uitdagende events wil Ontdek Hightech Almelo kinderen, jongeren en studenten laten zien én ervaren hoe leuk techniek is. "Dit jaar is het festival op vrijdag 8 november in de Wevershal op het Indiëterrein. Een toepasselijke locatie voor ons festival, want deze oude weverij maakt ook deel uit van de Almelose maakindustrie," vertelt Jolanda van der Kammen van Ontdek Hightech Almelo.

Op het festival kan je dansen met een robot, je kan zelf een toetsenbord maken of een magnetische treinbaan bouwen en er mee racen. Ook kan je een kleimodel maken die de 3D scanner in gaat, waarna je er zelf mee kunt gamen. Mad Science is aanwezig met een knallende show vol doldwaze wetenschap en in de Alles-is-techniek-trailer kan je meedoen aan een techniekquiz of aan de slag met virtual reality. Het gratis festival begint om 16.00 uur en duurt tot 20.00 uur, tickets zijn te verkrijgen via www.ontdekhightech.nl/tickets

Naast het grote event op 8 november zijn er allerlei andere events voor kinderen, jongeren en studenten. Als techneuten in de dop gaan Almelose basisschoolleerlingen zelf aan de slag tijdens een interactief techniek event. "Spelenderwijs kennis maken met techniek is natuurlijk de leukste, maar ook de meest effectieve manier. Vandaar dat de groep 7 en 8 leerlingen met lego een tekenrobotje maken, experimenteren met oude elektrische apparatuur, zelf een glaasje limonade brouwen en nog veel meer."

Het vmbo en de onderbouw havo/vwo maken kennis met hightech in een race tegen de klok om LoxBoxen open te krijgen. Bovenbouwleerlingen uit havo en vwo testen hun kennis over techniek, innovatie en duurzaamheid tijdens de Rabo-scholierenquiz XL. En de studenten van het hbo en de universiteit worden uitgedaagd tijdens een technisch uitdagende pubquiz waarbij ze samen met de deelnemers van de twaalf Almelose hightech bedrijven strijden om de eerste plaats.

Ontdek Hightech Almelo is het gezamenlijke platform van de twaalf Almelose Hightech bedrijven. "We hopen met een breed scala aan events de toekomstige technici te bereiken," aldus Jolanda van der Kammen. De hightech bedrijven Boessenkool, Tecnotion, Actronics, Spit, ETC, Hollander Techniek, Bouman, Benchmark, Urenco, VDL, PBF en Aeronamic zorgen er voor dat Almelo zich de innovatieve maakstad van Twente mag noemen. "Deze bedrijven zijn allemaal grote spelers op de internationale markt, ze maken met hun technologische innovaties de wereld duurzamer. Voor jonge technici is het natuurlijk een geweldige kans om bij een van deze bedrijven aan de slag te gaan."

Uiteindelijk is dat het doel: jongeren enthousiast maken voor techniek en behoud van kennis en kunde in de regio. Met als einddoel om nu en in de toekomst technische vacatures in te kunnen vullen. "Wij houden ook open dagen, geven presentaties op scholen en workshops voor kinderen. Met al deze activiteiten hopen we de volgende generatie technici in beweging te brengen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden