De geboren Almelose Lottie Bakker hoopt met de voorstelling Tot God, een taboe rond psychosegevoeligheid te doorbreken
De geboren Almelose Lottie Bakker hoopt met de voorstelling Tot God, een taboe rond psychosegevoeligheid te doorbreken (Foto: )

Voorstelling psychosegevoeligheid

ALMELO - Op dinsdag 19 november wordt in Hof 88 de voorstelling 'Tot God' gebracht. De voorstelling bestaat uit een monoloog van iemand. Dit is een indrukwekkend gebeuren waarbij psychosegevoeligheid aan de orde komt. Dit is niet direct een voorstelling over religie, maar religie speelt vaak wel een rol bij psychoses.

Het concept van de voorstelling is van Lottie Bakker die ook als dramaturg aan het optreden is verbonden. Lottie is geboren Almelose. Ze bezocht destijds de Almelose Montessorischool en is daarna elders gaan studeren. Ze woont en werkt als psycholoog in de psychiatrie in Amsterdam. Haar partner heeft een theaterbureau.

Lottie is tot deze voorstelling gekomen omdat ze samen met haar team het stigma dat er heerst rond psychoses en de gevoeligheid er voor, graag wil doorbreken.

'Mensen met psychosegevoeligheid worden vaak op afstand gehouden, wij hebben vaak angst voor de denkbeelden die we niet kunnen plaatsen. Of we voelen weerstand bij het gedrag dat we niet kennen. Waar ligt de grens tussen 'geestelijk gezond' en 'de weg kwijt zijn', eigenlijk?' geeft Lottie aan.

Er is maar weinig bekend over psychosegevoeligheid en dat moet anders. Vaak wordt gedacht dat mensen die in een psychose verkeren gevaarlijk zijn en tot onberekenbaar gedrag komen. Uit onderzoek blijkt dat ze veel vaker slachtoffer zijn dan dader. Het is belangrijk dat er veel meer bekend is over wat psychosegevoeligheid inhoudt en waardoor er veel meer wederzijds begrip ontstaat.

Tot God is een voorstelling over een werkelijkheid die voor de één volstrekt logisch is en voor een ander veel verwarring oplevert. De voorstelling wordt gespeeld door een personage met wie vrijwel iedereen zich kan identificeren. Het roept vragen op bij het publiek en op momenten zal men zich hierin herkennen.

Nagesprek met deskundigen

Na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats met deskundigen op gebied van psychoses waaraan iedereen kan deelnemen. Natuurlijk kan men tijdens dit gesprek ervaringen uitwisselen over de voorstelling. Vragen stellen over psychosegevoeligheid in het algemeen mag natuurlijk altijd.

Het optreden in Hof 88 vindt plaats op dinsdag 19 november en begint om 20.00 uur. De voorstelling is in principe gratis. Het staat vermeld op de site van Hof 88.

Mensen kunnen zich aanmelden via www.totgod.com. Natuurlijk zijn er de nodige kosten verbonden aan een dergelijke voorstelling. Een vrije gift wordt dan ook op prijs gesteld.

Er wordt samen gewerkt met onder andere de cultuurstichting, Joseph Wresinski, maar de groep blijft opzoek naar instanties die willen bijdragen om deze optredens tot een succes te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden