Gerard Kokhuis is één van de weinigen die na 75 jaar de gebeurtenissen uit de indrukwekkende Tweede Wereldoorlog nog kan navertellen
Gerard Kokhuis is één van de weinigen die na 75 jaar de gebeurtenissen uit de indrukwekkende Tweede Wereldoorlog nog kan navertellen (Foto: )

Historicus Kokhuis was bij bevrijding Almelo

ALMELO - 'Ik stond als veertienjarige samen met mijn vrienden bij de dubbele overweg waar mijn vader seinwachtmeester was en zag de tanks met de Canadezen over de spoorrails aan komen rijden,' geeft de inmiddels 88-jarige Gerard Kokhuis aan.

Hij weet nog precies hoe hij zich voelde die middag om 13.30 uur op 4 april 1945. Hij heeft er een speciaal boek over geschreven. Het boek kreeg de titel 'De bevrijding van Almelo' mee, (4 en 5 april 1945) en verscheen in 2002.

Tot in detail heeft Kokhuis in zijn boek vele ingrijpende situaties beschreven. Hoe op 4 april 1945 net na 13.00 uur 's middags door de Duitsers nog de brug over de Weezebeek werd opgeblazen. Gerard hoorde hiervan evenals zijn vrienden en trok er op uit om te gaan kijken wat er aan de hand was. Hard lopend begaven zij zich naar de vernielde brug ter hoogte van de Bornerbroeksestraat. De wrakstukken van de brug dreven nog rond in het water en de in de nabijheid staande huizen waren danig vernield. Vanaf de overkant aan de Bornerbroeksestraat zag men verkenningswagens en middelzware tanks naderen. 'Een van de tanks reed een telefoonpaal omver wat bij toegestroomde menigte best wel indruk maakte en dus ook bij mij,' vertelt Kokhuis in zijn boek. De menigte begon te juichen omdat tot hen doordrong dat het de Canadezen waren die kwamen aangereden. 'We konden de Canadezen doorgeven dat ze nog wel via de spoorbrug bij de Steffensweg verder konden trekken, dat was best wel bepalend voor de verdere bevrijding op dat moment,' aldus Kokhuis. Hij en zijn vrienden bietsten chocolade en sigaretten bij de Canadezen. 'Ik verkocht ze door en kreeg voor de sigaretten een gulden per stuk, een mooie bijverdienste.' De familie Kokhuis had destijds een huis in de Hagedoornstraat. Ze hebben een tijd ondergedoken gezeten in Geesteren. Toen ze na de bevrijding terug kwamen was alles door de buren bewaard tot aan de suikerlepeltjes aan toe.

Gerard kon in de oorlogsjaren nauwelijks naar school die waren bezet door de Duitsers. Hij kreeg later de kans om het Gymnasium te volgen. Hij richtte onder andere de Titus Brandsmaschool op. Later is hij geschiedenislessen gaan geven aan het Bataafse Kamp in Hengelo. Hij heeft in de loop der jaren dertig cultuurhistorische boeken, vaak handelend over Twente, geschreven. Hij heeft dan ook een grote bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Twente en Almelo in het bijzonder. Gerard Kokhuis vindt het belangrijk dat er een goede bron en literatuurvermelding bij een boek staat. Hij kreeg als eerbetoon voor zijn verdiensten in 2014 de Mans Kapbaargprijs uitgereikt. Hij is een geboren verteller en inmiddels 88 jaar. Over de geschiedenis van Twente en dan met name over de oorlogsjaren kan Gerard nog heel veel en heel gedetailleerd vertellen. Ook zijn eigen belevenissen uit die zo ingrijpende oorlogstijd kan hij nog doorgeven en daarmee is hij wel een van de laatsten.

Meer berichten