Ali Ihsan Kurekci is een asielzoeker die wat bij wil dragen aan zijn verblijf in Nederland. Zo is hij actief op de duofiets.
Ali Ihsan Kurekci is een asielzoeker die wat bij wil dragen aan zijn verblijf in Nederland. Zo is hij actief op de duofiets.

Ali Ihsan Kurekci: ‘Ik heb heel veel respect voor ouderen’

Algemeen

ALMELO - De 42-jarige Ali Ihsan Kurekci is hét voorbeeld van een asielzoeker die ontzettend goed zijn beste doet om te integreren. Zo hielp hij in Almelo onder meer met timmeren en andere klussen aan het paviljoen van Doepark de Hagen. In verpleeghuis Eugeria ging hij met de ouderen naar buiten. Hij helpt met koffieschenken of Ali maakt een ritje met de duofiets.

‘’Ik heb heel veel respect voor ouderen. Zij hebben dit land opgebouwd. Ze zijn blij als je wat met ze doet. Ik word er zelf ook blij van. Ik verveel mij niet.’’

In de korte tijd dat hij in Nederland is, heeft Ali al heel wat Nederlanders leren kennen. ‘’Ik kwam hier negen maanden geleden als vluchteling. Ik was om politieke redenen niet meer veilig in Turkije. Na een maand in Ter Apel kwam ik naar het asielzoekerscentrum in Almelo. Ik werkte in Turkije in de bouw, dus ik ben wel handig. Ik wilde iets terug doen. Zo kwam ik bij het project Meedoen.’’

Door dit project kunnen asielzoekers vrijwilligerswerk en andere activiteiten buiten het AZC doen. Dat betekent voor hen afleiding in een vaak lange wachttijd met dagbesteding, kennismaking met de maatschappij en de Nederlandse taal. Voor Almelose organisaties is het een kans om mensen met talenten en vaardigheden te laten helpen bij hun activiteiten. #Meedoen is een samenwerking tussen COA, welzijnsorganisatie Avedan, NOV en Pharos.

Op dinsdag bemande Ali de balie van #Meedoen in het AZC. ‘’Daar probeerde ik anderen ook enthousiast te maken om wat terug te doen voor dit land. Als je alleen maar afwacht, word je heel ongelukkig.’’ 

Onlangs verhuisde hij naar Losser. Vrijwilligers van Doepark De Hagen hielpen hem daarbij.

Ali deed via #Meedoen ook mee aan Twentse Cameraadjes (een praatkameraad via de camera), een project van de Twentse Taalpunten. Ali was gekoppeld aan de directeur van Timberland en kon zo zoveel mogelijk Nederlands oefenen.

Clubs, organisaties en instellingen kunnen bij #Meedoen activiteiten, projecten, evenementen en klussen aandragen waar asielzoekers en statushouders die in het AZC wonen aan mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten in het groen, klussen bij een sportvereniging en ondersteuning bij de organisatie van evenementen of vrijwilligerswerk in de zorg. Omdat de doelgroep niet zo goed Nederlands spreekt, zijn niet alle taken geschikt. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn zoals groenonderhoud, herstelwerk, technische klusjes, beheer van ruimtes, wandelmaatjes, koffie schenken, bereiden van lunches of diners en het voorbereiden/klaarzetten van activiteiten.

Bij interesse maakt #Meedoen een afspraak om te inventariseren waar een organisatie behoefte aan heeft en zo de goede match te maken met AZC-bewoners, met duidelijke afspraken.
Meer weten? Neem contact op met Annemarie Degger van Avedan: 06 - 41 14 53 26.

Afbeelding
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 2 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 3 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 7 uur geleden
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30
Emil Hansson in actie in de KKD tegen Willem II. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Hansson en Roosken langer in shirt Heracles 25 mrt, 14:42