Afbeelding

Column Sandra Bakhuis: Huurverhoging wordt huurtoeslag!

Algemeen

Twee weken geleden belt Bea ons: “Op Facebook las ik dat je nu misschien eerder recht hebt op huurtoeslag. Klopt dat? Woningcorporatie Sint Joseph stuurde namelijk een brief dat de huur per juli omhoog zou gaan.” Stiekem hoopt ze dat het Facebookbericht klopt. Maar met al die politieke toestanden rond de toeslagen twijfelt ze sterk.

Allebei werk betekende geen huurtoeslag

Aan de telefoon vertelt Bea dat haar man al jaren als verkoper bij een bedrijf in bouwmaterialen werkt. “Zelf ben ik elke week een paar uur aan de slag bij een tuincentrum.” Met hun loon samen hadden ze nooit recht op huurtoeslag, zoals de oude huursubsidie tegenwoordig heet. “Dat is toch niet ineens anders?”, aarzelt ze.

Nu tóch geld toe?

Haar man Herman wilde weten hoe het zat en deed daarom alvast een proefberekening op toeslagen.nl. Tot zijn verrassing kwam daaruit dat ze nu ineens geld toe zouden krijgen. Bea vindt het maar raar allemaal en maakt daarom een afspraak om er met ons in te duiken. 

Hoera, huur- én zorgtoeslag terug

Als ze bij ons komt, heeft ze alles netjes bij zich: DigiD inlogcodes, de brief van Sint Joseph over de huurverhoging en een loonstrookje van haarzelf en van Herman. Die loongegevens vullen we even later samen in op toeslagen.nl en dan blijkt … ze krijgen inderdaad geld terug! 61 euro huurtoeslag per maand! En als extra verrassing óók nog eens 59 euro zorgtoeslag per maand!

Hoe kan dit nu?

Bea rolt bijna van haar stoel van verbazing. Ze hebben het niet slecht, maar zouden zo graag hun uit huis wonende kinderen vaker wat extra’s toestoppen. En dat kan straks dus. “Hoe is dat nou mogelijk?”, zegt ze verbaasd. Mijn collega legt uit dat de regels rondom toeslagen in 2020 veranderden. “Tot dan toe mocht u hiervoor niet meer verdienen dan 23.000 euro per jaar. Dat is inmiddels opgeschroefd naar 27.000 euro. Verdient u minder, dan mag u de toeslagen alsnog terugvragen over vorig jaar. Tenminste, als u dat vóór 1 september doet, anders vervalt het geld.” Bea straalt helemaal bij dit bericht en bedankt ons even later wel vijf keer.

Denkt u ook recht op huurtoeslag te hebben? En vindt u het lastig die aan te vragen? Onze vrijwilligers helpen u gratis. Maak hiervoor een afspraak via 0546 – 456 909 of www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Daniëlle Aman (links) en Marion Kassenberg.
Huiselijk kinderdagverblijf De Hommel open in Almelo 15 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt houdt een thema-avond over vakantiemogelijkheden 18 apr, 18:53
Schilderen in de Schöppe.
Schildersclub Janny Dekkers heeft plekje vrij 18 apr, 13:36
Afbeelding
Almelo Geschiedenis Quiz bij Feijn Lunchen & Lezen 18 apr, 09:47
De organisatie van het festival Vrienden van Almelo Live.
Eerste editie VVAL met vele koren 17 apr, 13:28
Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
Naaimachine uit WO II bij de Hagedoorn gerepareerd 17 apr, 07:30
Afbeelding
Beelden van Frieda Waanders te zien in Galerie Herengracht 16 apr, 15:59