Column Sandra Bakhuis: Huurverhoging wordt huurtoeslag!

Twee weken geleden belt Bea ons: “Op Facebook las ik dat je nu misschien eerder recht hebt op huurtoeslag. Klopt dat? Woningcorporatie Sint Joseph stuurde namelijk een brief dat de huur per juli omhoog zou gaan.” Stiekem hoopt ze dat het Facebookbericht klopt. Maar met al die politieke toestanden rond de toeslagen twijfelt ze sterk.

Allebei werk betekende geen huurtoeslag

Aan de telefoon vertelt Bea dat haar man al jaren als verkoper bij een bedrijf in bouwmaterialen werkt. “Zelf ben ik elke week een paar uur aan de slag bij een tuincentrum.” Met hun loon samen hadden ze nooit recht op huurtoeslag, zoals de oude huursubsidie tegenwoordig heet. “Dat is toch niet ineens anders?”, aarzelt ze.

Nu tóch geld toe?

Haar man Herman wilde weten hoe het zat en deed daarom alvast een proefberekening op toeslagen.nl. Tot zijn verrassing kwam daaruit dat ze nu ineens geld toe zouden krijgen. Bea vindt het maar raar allemaal en maakt daarom een afspraak om er met ons in te duiken. 

Hoera, huur- én zorgtoeslag terug

Als ze bij ons komt, heeft ze alles netjes bij zich: DigiD inlogcodes, de brief van Sint Joseph over de huurverhoging en een loonstrookje van haarzelf en van Herman. Die loongegevens vullen we even later samen in op toeslagen.nl en dan blijkt … ze krijgen inderdaad geld terug! 61 euro huurtoeslag per maand! En als extra verrassing óók nog eens 59 euro zorgtoeslag per maand!

Hoe kan dit nu?

Bea rolt bijna van haar stoel van verbazing. Ze hebben het niet slecht, maar zouden zo graag hun uit huis wonende kinderen vaker wat extra’s toestoppen. En dat kan straks dus. “Hoe is dat nou mogelijk?”, zegt ze verbaasd. Mijn collega legt uit dat de regels rondom toeslagen in 2020 veranderden. “Tot dan toe mocht u hiervoor niet meer verdienen dan 23.000 euro per jaar. Dat is inmiddels opgeschroefd naar 27.000 euro. Verdient u minder, dan mag u de toeslagen alsnog terugvragen over vorig jaar. Tenminste, als u dat vóór 1 september doet, anders vervalt het geld.” Bea straalt helemaal bij dit bericht en bedankt ons even later wel vijf keer.

Denkt u ook recht op huurtoeslag te hebben? En vindt u het lastig die aan te vragen? Onze vrijwilligers helpen u gratis. Maak hiervoor een afspraak via 0546 – 456 909 of www.almelosociaal.nl

Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Meer berichten