<p>Karin van den Berg.</p>

Karin van den Berg.

Trots op cultuur: Karin van den Berg

ALMELO - In de maandelijkse rubriek Trots op Cultuur zet Almelo Promotie een Almelose cultuurmaker centraal. Deze week is dat Karin van den Berg. Cultuurmakelaar Minke Bloemhof legt haar een aantal vragen voor. 

“Mijn naam is Karin van den Berg en ik heb de afgelopen jaren gewerkt als freelance docent Verlengde Schooldag voor Avedan. De Verlengde Schooldag was een instrument van de Brede Buurtschool (BBS) om een gevarieerd en leerzaam naschools aanbod aan te bieden voor kinderen in de vier aandachtsgebieden van Almelo. In het nieuwe schooljaar hoop ik dit leuke werk weer te kunnen voortzetten, maar dan vanuit IKC Actief. Ook geef ik creatieve workshops thuis of op locatie.”

Altijd creatief

Karin maakte als illustratrice werk voor Zeeman. Haar illustraties werden gebruikt voor sticker- en kleurboekjes die daar werden verkocht. “Vroeger heb ik veel geëxposeerd met aquarellen, had ik diverse teken- en schilderopdrachten bijvoorbeeld het aquarellen van woningen, kleurplaten, kalender, logo’s en ga zo maar door. Ook maakte ik diverse houten accessoires en decoraties. Ik was eigenlijk altijd creatief bezig en dat ben ik nu nog steeds. Nu vind ik het leuker om anderen te leren hoe ze iets kunnen maken van eenvoudige en goedkope materialen. Zo geef ik op dit moment workshops thuis en kunnen mensen bij mij potten, schalen en kruiken maken van papier maché. Ik gebruik hiervoor oude kranten, behangplaksel, muurvuller, verf en krijt. Ook geef ik workshops in Victoriaanse Rozen maken van voorbehandeld crêpepapier en schilderijtjes/stenen beschilderen met de stippeltechniek.” 

Plezier

“Ik vind het belangrijk om kinderen op sociaal gebied iets mee te geven en daarbij gebruik ik mijn creativiteit als middel. De creatieve activiteiten heb ik met heel veel plezier gedaan en ben op diverse basisscholen werkzaam geweest in Almelo. Ik heb activiteiten gedaan voor de onder-, midden- en bovenbouw met gemiddeld acht kinderen per groep. De kinderen beschilderen bijvoorbeeld een steen en leggen deze in het bos. Degene die het vindt, mag het houden of op een andere plaats neerleggen of ze maken kaartjes voor een zieke oma of eenzame buurvrouw. Ook hebben de kinderen vriendschapskettinkjes gemaakt, gelukspoppetjes en nog veel meer.”

Voorlezen

Het meest trots is zij op het boekje dat ze zelf schreef en illustreerde: ‘Het hertje dat anders wilde zijn’. “Ik heb hier ook uit voorgelezen en gebruikt op de scholen met als doel bewust worden van het feit dat iedereen goed is zoals hij of zij is. Na het voorlezen hadden we even een kringgesprekje over het verhaal en liet ik ze positieve dingen vertellen over de anderen in de groep. Er werd goed geluisterd en de boodschap van het boekje kwam goed over. De kinderen vonden het leuk om complimenten te krijgen. Hierna maakten ze een tekening van zichzelf in een spiegel met als onderschrift: ‘Ik ben blij met mij!’ Deze mochten ze boven hun bed hangen.”

Vind je dat je met jouw werk bijdraagt aan een mooier en of beter Almelo?
“Jazeker! Op de scholen leer ik de kinderen hoe ze iets kunnen maken van eenvoudige en goedkope materialen die de meeste mensen wel in huis hebben en dat het leuk is om iets wat ze zelf hebben gemaakt, weg te geven en op die manier iemand blij kunnen maken. Dat geeft een goed gevoel! Dat zelfde gevoel wil ik graag de mensen meegeven die bij mij thuis aan een workshop deelnemen.”

Kinderen en volwassenen kunnen zich opgeven voor een creatieve workshop papier maché, rozen maken, stippelen en nog veel meer via 06-16167952.

Meer berichten