Foto:

Column Paul van Iersel: ’Het belasten van het lichaam op een gezonde manier’

Een jong meisje komt binnen bij onze praktijk met langdurige lage rugklachten. De oorzaak van deze klachten lijkt onduidelijk en de klachten zijn erg wisselend in de loop van de tijd. Daarbij valt op dat de meeste klachten in de ochtend voorkomen en soms vanuit het niets op komen zetten. Haar ouders vertellen dat ze veel in dezelfde houding zit en staat en dat ze eigenlijk wat meer rechtop zou kunnen lopen...

Bij de eerste onderzoekende behandeling zien we in haar houding en rug een S-bocht. Zodra zij recht voorover bukt is te zien dat haar rechter schouder en linker bekken hoger staan dan aan de andere kant. Ook valt op dat meerdere rugbewegingen naar de ene kant moeizamer verlopen dan naar de andere kant. Dit zijn kenmerken van scoliose. 

Scoliose is een afwijking aan de ruggengraat waarbij er sprake is van één of meerdere zijdelingse verkrommingen. De ruggengraat staat hierbij vaak in een S- of C-vormige boog. De oorzaak daarvan is in veel gevallen onbekend. Scoliose kan zich ontwikkelen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar en kan voorkomen bij zowel jongens als meisjes.

Bij symptomen van scoliose wordt in overleg met de patiënt en diens ouders afgesproken om een 4D-scan te maken. Daarmee kunnen wij onze waarnemingen verder bevestigen en beter inzicht krijgen in de mate van scoliose. Na de 4D-scan hebben we een goed beeld van waar de problemen liggen en in hoeverre er afwijkingen zijn in de rug. Op basis daarvan starten we met een gecombineerde behandeling van fysiotherapie en oefentherapie om de pijnklachten te verminderen. Enerzijds is er aandacht voor het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug. Anderzijds worden er krachtoefeningen gedaan om de spierbalans in de gehele rug te verbeteren. Bovendien kijken we bij Van Iersel Vitaliteit naar de verschillende problemen waar onze patiënten tegenaan lopen en geven wij adviezen hoe hiermee om te gaan.

Onze adviezen en oefeningen koppelen we zoveel mogelijk aan situaties die aansluiten bij dagelijkse activiteiten en situaties. Zo kan iedereen tijdens dagelijkse activiteiten en onbewust al veel oefenen om snelle en doeltreffende resultaten te behalen. Centraal daarbij staat het belasten van het lichaam op een gezonde manier, in verbeterde houdingen en bewegingen. Bij afnemende klachten blijven jonge patiënten uiteraard van harte welkom bij Van Iersel Vitaliteit voor controles gedurende de gehele jeugdige groeifase!Paul van Iersel is fysiotherapeut en eigenaar van Van Iersel Vitaliteit

www.praktijkvaniersel.nl

Meer berichten