Met een fantastisch repertoire heeft het koor veel nieuwe mensen erbij gekregen
Met een fantastisch repertoire heeft het koor veel nieuwe mensen erbij gekregen (Foto: Henny Kuiphuis)

50 jaar Ad Fundum Bornerbroek

BORNERBROEK - Onder invloed van het Tweede Vaticaans Concilie ontstond in de Rooms-katholieke kerk ruimte voor vernieuwing. Jongeren, actief binnen de kerk, zagen hun kans en zo werd in 1969 in Bornerbroek een jongerenkoor opgericht. Het repertoire bestond vooral uit vertaalde negro-spirituals en nummers die geleend werden van andere jongerenkoren.

De muzikale sfeer veranderde toen Hans Barkel afstudeerde op het Twents Conservatorium in Enschede met als hoofdvak piano. Het orgel werd vervangen door een piano en ook de gitaar en het drumstel verdwenen. Een klein groepje koorleden ging onder leiding van Hans de tweede en derde stemmen van de liedjes instuderen. Leon Dohmen, die vanaf het begin het koor had geleid, ging meezingen en droeg de leiding over aan Hans.

De naam 'jongerenkoor' paste zo langzamerhand niet echt meer bij het koor en zo ontstond de naam Ad Fundum. Op een bepaald moment telde het koor nog maar twaalf leden, een duidelijke onderbezetting. De repetities werden steeds minder bezocht. De grote omslag kwam in 1994 als Ad Fundum voor het 25-jarig jubileum een grandioos concert verzorgt in een stampvolle kerk in Bornerbroek.

Volle sterkte

De aanloop naar dit concert is een prachtige aanleiding om het koor nieuw leven in te blazen. De grote stimulator is Hans Barkel. Hij schrijft de muziek, zorgt voor de arrangementen en brengt een orkest van professionele musici op de been. Er komen nieuwe koorleden bij, zodat alle partijen weer op volle sterkte zijn. Ad Fundum brengt tijdens het concert een geheel nieuw repertoire.

Groots jubileumconcert

Ook buiten Bornerbroek begint het koor steeds meer aan de weg te timmeren, met o.a. het Millenniumconcert 'Ad Fundum in concert 2000' en Ad Fundum and friends. Daarnaast treedt het koor op bij de Noaberconcerten, de Pinksterfeesten, tijdens kerstdiensten in het Twents, life uitgezonden door RTV Oost en geeft het een aantal kerstconcerten in de Oude Kerk in Borne. Op 27 oktober viert Ad Fundum zijn 50-jarig bestaan met een groots jubileumconcert in de St. Stephanuskerk in Bornerbroek. Evenals 25 jaar geleden met een solistisch optreden van Ellen Bouwmeester en Herman Beumers. Aanvang 15.00 uur. Na afloop van het concert is er een receptie in 't Brookshoes.

Meer berichten