Mijntje Haakmeester toont de verschillende onderdelen van de menstruatie kits, fantastische hulpmiddelen voor meisjes over de hele wereld
Mijntje Haakmeester toont de verschillende onderdelen van de menstruatie kits, fantastische hulpmiddelen voor meisjes over de hele wereld (Foto: )

Days for girls: een prachtig initiatief!

Marion Wesselink

Positieve ontwikkeling

ALMELO - 'Het is een prachtig concept dat wereldwijd navolging kent en waaraan wij graag medewerking verlenen, geeft Mijntje Haakmeester, van het Huis van Lydia aan. Daarmee heeft ze niets teveel gezegd. 'Days for Girls', zorgen er met hun speciale menstruatie kits voor dat in ontwikkelingslanden de meisjes niet langer maandelijks een week weg hoeven te blijven van school, maar gewoon door kunnen gaan met studeren en op die manier beter aan hun toekomst kunnen werken.

'Ik ben regelmatig tijdens mijn reizen naar India in deze arme delen geweest en zag met eigen ogen dat de meisjes in hun maandelijkse periode in een soort van hok werden gestopt omdat ze als onrein worden gezien of dat ze zich behelpen met bladeren of oude kranten, met veel gevaar voor infecties e.d.,' aldus Mijntje. 'Door deze speciale menstruatiekits kunnen ze echt meedoen en dat is een geweldige positieve ontwikkeling.'

Shields

De verbandhouders, ook wel shields genoemd, worden gemaakt van katoenen restlapjes. De inleggers komen daar binnenin en kennen een speciaal lapje dat geen vocht doorlaat maar wel ademend is. De inleggers passen precies in de shields. Ze worden overal op dezelfde manier gemaakt. Elk meisje krijgt een stoffen tasje met twee verbanden en acht inleggers, twee slips en een stuk zeep. Daarnaast krijgen ze voorlichting over menstruatie. Er zijn al heel veel shields en tasjes gemaakt, maar er zijn er nog veel meer nodig. In januari 2020 gaat Mijntje naar India namens het Helping Hands team en wil graag minimaal 200 menstruatiekits met toebehoren kunnen meenemen (zie www.helpinghands.nl).

Days for girls

In het Huis van Lydia in de winkel worden momenteel al een tijdje menstruatiekits gemaakt. Ook worden er allerlei voorbereidingen getroffen voor zaterdag 9 november en 7 december. Dan worden speciale 'Days for Girls'-dagen gehouden. Van 9.00 uur 's morgens tot 15.00 uur mag iedereen meehelpen aan het maken van menstruatiekits, een geweldig project. Je hoeft geen ster in naaien te zijn, als je goed kunt knippen is je hulp ook welkom. Tip, neem een eigen schaar mee. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven via info@huisvanlydia.nl.

Ook in de Hagendoorn zijn mensen bezig met het maken van de menstruatiekits. 'Het is ook gewoon heel leuk en gezellig om hier samen mee bezig te zijn,' geeft Mijntje aan. Voor de meisjes in India is het een prachtig cadeau, iets wat ze zelden krijgen. Ze zijn er dan ook heel blij mee. De stoffen moeten allemaal van katoen zijn en de specifieke vochtabsorberende binnenlaag is van een speciaal materiaal en best kostbaar. Daarom is men voortdurend op zoek naar sponsoren om dit project continuïteit te kunnen geven. Sponsoren kunnen zich melden via de website www.huisvanlydia.nl.

441 w / 2731 t + foto

Meer berichten