Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.
Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

‘We hebben een beller’

Algemeen

Elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend heeft Almelo Sociaal telefonisch spreekuur. Gewoon gratis, net als de rest van onze hulp. Wat voor vragen er zoal binnenkomen? En hoe dat werkt, helpen per telefoon? We nemen u mee in zo’n morgen.

Door Sandra Bakhuis

Direct om 9 uur is het raak, Joke belt. Ze wil samenwonen en vraagt wat de gevolgen zijn. Om haar goed te helpen moet ik vragen naar hun inkomens. Ze zitten samen boven de € 27.000 per jaar. Dat betekent dat ze waarschijnlijk geen huur- en zorgtoeslag krijgen. Ik adviseer haar een proefberekening te maken op belastingdienst.nl en vertel dat ze me mag terugbellen als ze er niet uitkomt.
We zien dit vaker: mensen die twijfelen en liever niet de belastingdienst bellen, omdat je dan veel gegevens moet doorgeven. Wij vragen pas informatie als we die écht nodig hebben. We staan immers helemaal los van gemeente of belastingdienst.

Anoniem vragen stellen

Sinds de coronacrisis helpen wij trouwens ook via Whatsapp. Handig anoniem, snel en gratis. Joris snapt dat en appt me. Hij zoekt een stageplaats bij ons. Helaas, stageplaatsen hebben we niet. Ik app dat hij vást iets vindt via almelovoorelkaar.nl of ikhebeenvraagalmelo.nl.

In de WW

En dan belt Karel. Hij verloor door corona zijn baan. Voor een WW-uitkering moet hij zich als werkzoekende inschrijven op werk.nl. Ai, dat is te lastig door de telefoon. Voor hem plan ik een persoonlijke afspraak. Zo kunnen we ook Karel op maat helpen.
Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg. Ook u. Kijk op

www.almelosociaal.nl.

Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 13 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 14 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 18 uur geleden
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30
Emil Hansson in actie in de KKD tegen Willem II. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Hansson en Roosken langer in shirt Heracles 25 mrt, 14:42