Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.
Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Hu? Zelfde loon, nu wél huurtoeslag?

Algemeen

Begin december belt Joke ons; ze had het met de buurvrouw over de prijzen van decemberzegels en toen kwam die met een verhaal over de huursubsidie. Joke en haar man zouden daar nu ineens recht op hebben. Nou, dat gelooft ze niet zomaar…

Door Sandra Bakhuis

Jokes man Henk werkt al jaren bij de Cogas als meteropnemer. Zijzelf is daar telefoniste. Met hun loon samen hadden ze nooit recht op huurtoeslag, zoals de oude huursubsidie tegenwoordig heet. Daarom gelooft ze het verhaal van de buurvrouw niet meteen. Gelukkig belt ze ons voor de zekerheid.

Hoera, huur- én zorgtoeslag terug

We maken een afspraak om samen een proefberekening te maken; de belastingdienst heeft die mogelijkheid op www.toeslagen.nl staan en hierdoor krijgen we bij dit soort zaken snel duidelijkheid. Als Joke komt, heeft ze alles netjes bij zich: inlogcodes voor de DigiD, brief van Beter Wonen over de huurverhoging van juli en een loonstrookje van haar en Henk. We vullen alle gegevens op de website in en dan blijkt … ze krijgen inderdaad geld terug: € 61 huurtoeslag per maand! En als extra verrassing: ze krijgen óók nog eens € 59 zorgtoeslag per maand terug!

Verdient u minder dan 27.000 euro?

Hoe kan dit nu? In 2020 veranderden de regels rondom toeslagen. Tot dan mocht u voor recht op toeslagen niet meer verdienen dan 23.000 euro per jaar. Vanaf dit jaar is dat opgeschroefd naar 27.000 euro. Verdient u minder, dan mag u de toeslagen alsnog terugvragen over dit jaar. Let op: doe het wel vóór september 2021, anders vervalt het geld. Lukt het u niet zelf, bel ons dan na 3 januari. Onze vrijwilligers helpen u vanaf dan weer gratis, voorlopig vanwege corona alleen telefonisch via 0546- 456 909

Acoustrio komt naar België. (Foto: Ed Step)
Boekenmarkt met muziek bij België 3 uur geleden
Het Almelo's Overdag Koor kan zeker nog nieuwe zangeressen gebruiken.
'Het vergt best een beetje scholing' 5 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 9 uur geleden
Opgave voor de excursies gaat via: windtalmelo@outlook.com.
Natuurhus zorgt voor lezingen en excursies 9 uur geleden
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 6 mei, 15:06
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 6 mei, 13:55
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 6 mei, 13:05
Tweede Möll'n festival: 1 juni.
Meer inspraak bij tweede Möll'n festival 6 mei, 07:42