Imkers van 't Iemenschoer hebben geholpen bij de bouw van de nieuwe, duurzame bijenstal. (Foto: imkervereniging 't Iemenschoer)
Imkers van 't Iemenschoer hebben geholpen bij de bouw van de nieuwe, duurzame bijenstal. (Foto: imkervereniging 't Iemenschoer) Foto: Imkersvereniging 't Iemenschoer

Bij-zondere stal voor ‘t Iemenschoer

Algemeen

ALMELO / BORNERBROEK - Met hulp van vele vrijwilligers heeft imkervereniging ’t Iemenschoer heeft er een mooie bijenstal bij op het terrein van voormalige boerderij Peeze. “Dit is onze centrale verenigingsstal, waar de belangrijkste bijenvolken worden ondergebracht. Ook het is een goede plek voor educatie van inwoners van Almelo en omstreken”, vertelt voorzitter Hans Oude Luttikhuis. “Het gebouw is gemaakt van duurzaam hout en er ligt een groen dak op.”

De boerderij is van Waterschap Vechtstromen en biedt ook onderdak aan Dorpsbelang Bornerbroek en dient als opslagruimte voor Landschap Overijssel. “Nu hebben wij daar een slingerruimte en kunnen ook gebruik maken van de faciliteiten.”

Momenteel heeft de vereniging ongeveer 75 leden. “En veel van hen hebben meegeholpen aan de bouw van de stal. We hebben een goed beroep op hen kunnen doen. De stal is ontworpen en gebouwd door de projectgroep en werkgroep. Zij hebben ook de benodigde financiën binnengehaald, dat is natuurlijk ook van belang.” De opening van de bijenstal is op 26 september, hoewel dit nog onder voorbehoud is. “Zoals het er nu voor staat, gaat het door. Maar dit hangt wel af van de ontwikkeling rondom corona. Half september nemen wij daar als bestuur een beslissing over.” Wie de opening gaat verrichten is nog niet bekend. “Dat gebeurt door de nestor van de vereniging, maar wie dat is zien mensen op de dag zelf. Daarnaast nodigen we één of twee wethouders uit.” Een alternatief is inmiddels ook al bedacht, mocht de opening in deze vorm toch niet doorgaan. “Als wij midden september besluiten dat het toch niet verstandig is gaat de opening door met slechts een beperkt aantal mensen. Dit willen wij dan live uitzenden, misschien met hulp van Aavisie.”

De vereniging bestaat al 107 jaar en is volop in ontwikkeling. “Straks hebben we in de gemeente Almelo de beschikking over drie bijenstallen: bij Peeze, in de Windmolenbroek en bij het zonnepark aan de Aadijk.”

Kijk voor meer informatie over imkersvereniging ‘t Iemenschoer Almelo op de website www.iemenschoeralmelo.nl

Brian de Keersmaecker in actie. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles blijft in de eredivisie 9 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's 14 uur geleden
Tonnie Frazer en Roel Dragt stoppen bij het SeniorenJournaal
SeniorenJournaal alweer tien jaar oud 15 uur geleden
Meer weten? Kijk op www.ontdekhightechtwente.nl voor meer informatie en updates.
Het hart van hightech wordt groter 18 mei, 12:33
Gerrit Willering (links) en Hendrik Supheert starten een Gitaarcafé in Aadorp.
Het Aahoes krijgt een Gitaarcafé 17 mei, 13:24
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 13:19
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31