Het Almelo's Weekblad maakt het voor inwoners van onze gemeente heel makkelijk om kopij in te sturen.
Het Almelo's Weekblad maakt het voor inwoners van onze gemeente heel makkelijk om kopij in te sturen.

Welkom bij het Almelo’s Weekblad!

Algemeen

Hoe lever ik
kopij aan voor het Almelo’s Weekblad?

door de redactie

De redactie van het Almelo’s Weekblad krijgt vaak vragen over de beste manier van aanlevering van berichten. Hierbij de meest prangende vragen en antwoorden.

Hoe lever ik persberichten het best aan?

Het liefst via onze website. Op die manier komt de kopij meteen op de goede plek in ons redactionele systeem terecht. Op www.almeloosweekblad.nl (met dubbel o) staan rechts twee knoppen: Schrijf Mee en Agendabericht plaatsen. Als je een aankondiging hebt van een activiteit, klik je op Agendabericht plaatsen. Al het andere gaat via Schrijf Mee.

Vind je het lastig om via de website in te sturen, dan kun je ook mailen: redactie@almeloosweekblad.nl. Hoe dan ook hoef je maar één keer aan te leveren, dus het is niet nodig om via website én via e-mail te sturen.

Als je een bericht heb van buiten de gemeentegrenzen, kun je die niet aanleveren via Agendabericht plaatsen (doe dat dan via Schrijf Mee of e-mail). We willen onze agenda lokaal houden op gemeentelijk niveau, vandaar dat hiervoor is gekozen.

Op de homepage vind je een handig filmpje waarin nog eens uitgelegd wordt hoe Schrijf Mee precies werkt.

Wanneer lever ik kopij aan?

We ontvangen persberichten graag zo vroeg mogelijk. Nadat de krant van die week naar de drukpers gestuurd is, beginnen we feitelijk al met de krant van de komende week. Vooral woensdag en donderdag zijn dagen waarop productie wordt gedraaid op de redactie: persberichten die dan binnen zijn, worden vast op een pagina gezet en klaargezet voor de website.

Zorg ervoor dat je bericht uiterlijk vrijdagochtend 9.00 uur bij ons binnen is, dan hebben wij nog tijd om het te fatsoeneren en in te plannen.

Wat gebeurt er met mijn persbericht nadat ik het heb ingestuurd?

De redactie checkt de binnenkomende kopij. Elk persbericht wordt gescand op relevantie, waarbij lokale berichten voorrang krijgen. Als een persbericht geschikt wordt geacht, dan bewerken we het om het aan de journalistieke basiseisen te laten voldoen.

Agendaberichten zetten we snel op groen, dat betekent dat die snel terug te vinden zijn in de online agenda (zie website onder kopje Agenda). Andere berichten publiceren we soms direct of soms zetten we die klaar voor later op de dag of later in de week.

Ook wordt voor de krant een kopie klaargezet, waarbij we berichten soms moeten inkorten.

We willen zoveel mogelijk inzenders een plekje in de krant geven, maar we hebben beperkte ruimte op papier.

We kunnen plaatsing in de krant niet garanderen (dat hangt af van de hoeveelheid ruimte die we hebben en van de hoeveelheid aangeleverde content), maar we doen ons uiterste best om zoveel mogelijk lokale kopij mee te nemen.

Op vrijdag wordt een transfer gemaakt van alle agendaberichten naar de krant en worden de pagina’s met persberichten afgesloten. Samen met de ingekochte verhalen van freelancers en fotografen wordt het redactionele gedeelte van de krant samengesteld.

Kan ik foto’s meesturen met mijn bericht?

Ja, dat is zelfs verstandig. Op de websites van de krant komen berichten mét een foto prominent op de homepage. Zonder foto vallen berichten minder op.

Let wel op dat de foto’s die je meestuurt vrij van rechten zijn. Dat betekent dat de maker van de foto toestemming geeft voor gratis gebruik van zijn beeld in de krant en op de site. Zet de naam van de maker er bij indien nodig.

Je kunt niet zomaar foto’s via Google plukken om bij je bericht te gebruiken, vaak rust op zulke foto’s portretrecht en riskeer je een claim achteraf. Het beste is om eigen foto’s te gebruiken.

Het formaat: in de krant en vooral online gebruiken we bijna alleen maar horizontale/liggende foto’s. Voor plaatsing in de krant moeten de jpg-bestanden minimaal 500 kB groot zijn.

Als het bericht geplaatst is, kan ik het dan delen via social media?

Jazeker! Heel makkelijk zelfs. Elk bericht op onze website heeft bovenaan een aantal knoppen waarmee je kunt delen via Twitter, Facebook, e-mail en WhatsApp.

Als je persbericht ook de krant heeft gehaald, kun je de digitale krant inzien en delen via de button De Krant bovenaan de homepage.

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 16 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 18 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30