Afbeelding

Column Kim de Wild: Sporten en bewegen in de openbare ruimte in Almelo

Algemeen

Bewegen in de buitenlucht. Het is een onderdeel van de ‘corona-bucketlist’ die het gros van de Almeloërs na afgelopen jaar vast en zeker kan afvinken. Ommetjes lopen met een app, bootcamp in het park, stukjes fietsen, een rondje hardlopen...

In vaktermen noemen we dat de ‘ongeorganiseerde sporter’. Immers, dit alles kan prima zonder sportbond, lidmaatschapspas, gehuurde accommodatie, abonnement, vaste trainingstijden of welke vorm van georganiseerde structuur dan ook. Deze sporter maakt gebruik van de openbare ruimte: plekken in de buitenlucht die van ons allemaal zijn, zoals het strand, het park, de stoep of het bos.

Ook in Almelo wordt er veel in de buitenlucht bewogen. Uit een recentelijke vragenlijst, die door meer dan elfhonderd Almeloërs is ingevuld, komt naar voren dat negen op de tien inwoners wekelijks in de openbare ruimte sport of beweegt. De top 3 van aspecten die de Almeloërs belangrijk vinden bij het sporten en bewegen in de openbare ruimte: aanwezigheid van routes, goede verlichting en de mate van toegankelijkheid van het Almelose groen zoals de parken.

Dit onderzoek en verschillende gesprekken met Almelose sportaanbieders hebben geleid tot een mooi, gemeentelijk plan om het bewegen in de openbare ruimte de komende twee jaar nog beter te gaan faciliteren. Goed nieuws: de gemeenteraad heeft laatst ingestemd met dit plan, dus het kan van start!

Om een tipje van de sluier op te lichten: er komen wandelroutes van 3, 5 en 10 kilometer. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande lantaarnpalen om het verlicht wandelen een boost te geven. Er komen langs diverse routes palen met QR-codes met workoutoefeningen; door deze te scannen met de telefoon, krijg je diverse oefeningen te zien.

Er zijn plannen om de stad per step te ontdekken. Her en der worden bootcampterreinen, sporttoestellen en een toffe motoriekroute aangelegd. Als klap op de vuurpijl gaat de gemeente onderzoeken wat de mogelijkheden voor een mountainbikeroute en het opknappen van de trimbaan in het Nijreesbos zijn. Prachtig, toch?
De exacte locaties en inrichting is nog niet bekend; dit zal worden afgestemd met inwoners. Een mooi plan waar Almelo en ook zeker Aadorp en Bornerbroek van gaan profiteren.

We zien voor onszelf, Sportbedrijf Almelo, ook een mooie rol weggelegd. Als de attributen er eenmaal staan, begint het namelijk pas! Vanuit het motto ‘zien bewegen, doet bewegen’ gaan we kijken hoe we in samenwerking met verenigingen en andere sport- en beweegaanbieders tot gave activiteiten kunnen komen.

Ideeën? Laat het ons horen.
Tot volgende maand!

Kim de Wild is projectmedewerker sportzaken bij Sportbedrijf Almelo.

www.sportbedrijfalmelo.nl

Acoustrio komt naar België. (Foto: Ed Step)
Boekenmarkt met muziek bij België 13 uur geleden
Het Almelo's Overdag Koor kan zeker nog nieuwe zangeressen gebruiken.
'Het vergt best een beetje scholing' 15 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 19 uur geleden
Opgave voor de excursies gaat via: windtalmelo@outlook.com.
Natuurhus zorgt voor lezingen en excursies 19 uur geleden
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 6 mei, 15:06
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 6 mei, 13:55
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 6 mei, 13:05
Tweede Möll'n festival: 1 juni.
Meer inspraak bij tweede Möll'n festival 6 mei, 07:42