Tekening van de Herbergier en het Thomashuis van Beter Wonen. Foto: Beter Wonen
Tekening van de Herbergier en het Thomashuis van Beter Wonen. Foto: Beter Wonen

Beter Wonen bouwt zorgconcepten

Algemeen

‘er is behoefte aan woonzorg- concepten
in Almelo’

door de redactie

Persoonlijke aandacht staat centraal

Bij een Thomashuis wonen de bewoners en de zorgverleners op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan centraal. In Nederland zijn al 119 Thomashuizen. Op dit moment worden de bouwplannen van de Herbergier en het Thomashuis verder uitgewerkt. Het streven is om in de loop van 2021 te starten met de bouwwerkzaamheden. Omwonenden hebben inmiddels een brief ontvangen van Beter Wonen met de eerste informatie over het project.

Beter Wonen gaat twee unieke en bewezen zorgconcepten ontwikkelen in de wijk Nieuwstraatkwartier. In de voormalige Acaciaschool wordt een Herbergier gevestigd en achter dit schoolgebouw wordt een Thomashuis gebouwd.

Almelo - Onlangs hebben Beter Wonen en De Drie Notenboomen, de franchiseorganisatie van de Herbergier en het Thomashuis, een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de bouw. Met deze overeenkomst krijgt de voormalige Acaciaschool een volwaardige herbestemming. “De Acaciaschool is op dit moment een leegstaand schoolgebouw in de wijk Nieuwstraatkwartier, met braakliggende grond daarachter’’, meldt Rutger Brunink van Beter Wonen. “Het karakteristieke pand ligt op een belangrijke en centrale plek in de wijk. Bij het gebouw komen de Nieuwstraat, Schoolstraat en Nachtegaalstraat namelijk bij elkaar. Achter en rondom de school heeft Beter Wonen haar bestaand bezit verduurzaamd en wordt gewerkt aan een sloop/nieuwbouwproject van 51 gasloze woningen. De herbestemming van de Acaciaschool draagt bij aan meer leefbaarheid in de wijk, een duurzame wijk en het streven van Beter Wonen en De Drie Notenboomen om mensen te huisvesten die niet zelfstandig kunnen wonen.” Burgemeester Arjen Gerritsen looft de plannen: “Ik ben blij dat dit icoon weer een meerwaarde krijgt in de wijk. Het is mooi dat er zo’n toekomstbestendig en duurzaam project van de grond gaat komen op deze belangrijke plek.”
De Herbergier en het Thomashuis kenmerken zich door kleinschaligheid, ondernemerschap en keuzevrijheid. In een Herbergier vinden circa zestien bewoners met dementie warmte en veiligheid. Elk huis wordt geleid door twee zorgondernemers: een echtpaar of samenwonend stel dat zelf ook in de Herbergier woont. In Nederland zijn er al 43 andere Herbergiers.

Daarnaast is vastgelegd dat op de braakliggende grond achter de Acaciaschool een Thomashuis wordt ontwikkeld. Een Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor negen mensen met een verstandelijke beperking.

Meer weten? Kijk op www.ontdekhightechtwente.nl voor meer informatie en updates.
Het hart van hightech wordt groter 4 minuten geleden
Gerrit Willering (links) en Hendrik Supheert starten een Gitaarcafé in Aadorp.
Het Aahoes krijgt een Gitaarcafé 23 uur geleden
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 13:19
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31
Afbeelding
Open Boerderijdag in Bornerbroek 14 mei, 13:17
Afbeelding
Leerlingen Zone.college krijgen les in vissen 14 mei, 09:25
Vier kunstenaars exposeren in Kunst Punt Almelo bij de elfde expositie.
Expositie in Kunst Punt draait volop 14 mei, 08:30