Coen heeft een grote bijdrage geleverd aan de cultuurhistorie van Twente, die hem de Mans Kapbaargprijs opleverde (foto: R. Hilberink)
Coen heeft een grote bijdrage geleverd aan de cultuurhistorie van Twente, die hem de Mans Kapbaargprijs opleverde (foto: R. Hilberink) (Foto: )

Erkenning voor Coen Cornelissen

ALMELO - 'Ach, ik hoef helemaal niet zo in de belangstelling, maar het is toch wel een hele erkenning dat ik nu de Mans Kapbaargprijs win,' laat cultuurhistoricus Coen Cornelissen weten als hij te horen krijgt dat hij voor de prestigieuze prijs in aanmerking komt. Op donderdag 19 september werd in Theaterhotel de vijfjaarlijkse Mans Kapbaargprijs uitgereikt door wethouder Jan Martin van Rees.

De Historische Kring Stad en Ambt Almelo heeft naar aanleiding van de Mans Kapbaarg-verhalen van wijlen de heer G.B. Vloedbeld de prijs in het leven geroepen. Deze prijs wordt toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de cultuurhistorie van Almelo. Sinds 1969 wordt de prijs elke vijf jaar uitgereikt, Gerard Kokhuis kreeg in 2014 de prijs die bestaat uit een, door goudsmid Matthieu Bloem gemaakte bronzen penning en een oorkonde.

Oorlog

Coen Cornelissen is zelf in 1946 geboren in Almelo. Als kind hoorde hij vele verhalen over de oorlog. Ze boeien hem enorm. Cornelissen is ruim 32 jaar als hoofd civiele dienst, van destijds het Van Rijncollege en later ROC, geweest. Daarnaast heeft hij ook nog enkele jaren geschiedenis gestudeerd. 'Ik had niet de intentie om les te gaan geven, dus ben ik er maar weer mee gestopt,' laat hij weten. Begin 1980 begon Coen Cornelissen samen met iemand anders aan zijn eerste boek. In de jaren daarna schreef hij nog negen andere boeken. 'Het heeft me heel veel tijd en geld gekost,' vertelt Cornelissen. 'Maar ik heb er ook veel plezier aan beleefd. Ik heb in de afgelopen jaren overal heel contacten gelegd.' Hij schreef over de bevrijding van Twente, over de Duitse inval in 1940, over de Jodenvervolging en nog veel meer. 'Ik geloof dat ik de enige Nederlander ben die zoveel onderzoek heeft gedaan onder de leden van de Siecherheids Dienst (SD). Ik heb daarvoor heel veel mensen zelf gesproken. Ik ben regelmatig naar Duitsland afgereisd en heb hele indringende gesprekken gevoerd,' aldus Cornelissen. Hij heeft vele plaatselijke archieven geraadpleegd, maar ook in Den Haag, Amsterdam en in Duitsland. Ondertussen heeft hij zelf ook een groot archief opgebouwd en beschikt hij ook over minstens 2000 foto's. Cornelissen beschikt ook over een woning in Normandië. 'Daar heb ik de opzet van een groot deel van mijn boeken gerealiseerd. 'Ik schrijf in eerste instantie met de pen een en ander op en ook teken ik de plekken waar de foto's moeten komen, echt ouderwets, maar op die manier lukt het mij het best om overzicht te houden,' laat Coen Cornelissen weten. 'Ik zoek alles heel goed na en ben er trots op dat men mij nog nooit op een fout heeft kunnen betrappen.' In 2017 schreef hij zijn laatste boek. 'Daar wil ik het graag bij laten. Ik heb met heel veel plezier de verschillende boeken geschreven, maar het kost me ook heel veel energie en ik vind het zo wel goed geweest. Dan is zo'n Mans Kapbaargprijs een mooie afsluiting en bekroning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden