Tijdens de open dag bij de rechtbank vertelt onder andere een ex-gedetineerde over zijn ervaringen in de gevangenis
Tijdens de open dag bij de rechtbank vertelt onder andere een ex-gedetineerde over zijn ervaringen in de gevangenis (Foto: )

Open dag rechtbank Overijssel

ALMELO - Hoe komt een rechter tot een straf? Hoe gaat een zitting van de familierechter of de bestuursrechter in zijn werk? Wat gebeurt er als je in schuldsanering komt? Of hoe is het eigenlijk om zelf in de huid van de rechter te kruipen en hoe word je rechter? Kom voor de antwoorden naar de open dag van de rechtbank in Almelo op zaterdag 28 september. Dan zet de rechtbank Overijssel de deuren open voor jong en oud.

Programma

Van 10.00 tot 15.00 bent u van harte welkom om te komen kijken bij nagespeelde zittingen. Bijvoorbeeld een grote strafzaak, een conflict in de relationele sfeer of een zaak over bijstandsfraude bij de bestuursrechter. Natuurlijk kunt u ook vrij rondlopen in het cellengebied en een kijkje nemen bij de parketpolitie of in gesprek gaan met een officier van justitie, een rechter of een advocaat. In andere zalen draait een film of is er eindelijk de kans om zelf een toga aan te trekken. Ook is er een informatiemarkt waar verschillende instanties vertellen over hun werk. In het programma is extra aandacht voor kinderen. Zo is er een vossenjacht en kunnen kinderen zich laten schminken.

Tijdens de open dag vertelt ex-gedetineerde Paul Spruit over zijn ervaringen in de gevangenis en met TBS. In zijn boek 'een moord kost meer levens' beschreef Peter R. de Vries het levensverhaal van Paul Spruit wiens vader werd veroordeeld voor meervoudige moord. Vervolgens raakt ook Paul op het verkeerde pad en wordt hij veroordeeld voor onder meer moord en een gewelddadige overval. Paul Sruit geeft tegenwoordig regelmatig gastlessen op scholen waarin hij vertelt over zijn ervaringen. Op de informatiemarkt vertellen tal van organisaties over hun werk dat op de één of andere manier te maken heeft met de rechtbank Overijssel. Denk bijvoorbeeld aan het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de Reclassering, de Kinderbescherming, de Stadsbank en PI De Karelskamp. U vindt de rechtbank aan de Egbert Gorterstraat 5, op loopafstand van het Centraal Station. Toegang gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden