Bert en Wil Nakken laten graag hun bijzondere tropische tuin aan de Almeloër zien
Bert en Wil Nakken laten graag hun bijzondere tropische tuin aan de Almeloër zien (Foto: )

Bijzondere tropische tuin in Almelo

ALMELO - 'Bij de aanblik van zoveel tropische planten waan je je meer in een tropisch land dan in Almelo, maar het is toch echt de tuin van Bert en Wil Nakken aan de Hanzelaan. Men vindt er meer dan 100 verschillende tropische gewassen. Van kleinere bloemen tot grote bananenbomen. Zelfs echte palmbomen en grote yucca's kun je in de achtertuin van Bert en Wil vinden.

Voorheen woonden ze in de Markgraven waar ze rond een fraai zwembad echt hele grote palmbomen gekweekt hadden. Een groot deel van die planten hebben ze meegenomen naar de Hanzelaan, maar helaas waren sommigen te groot en moesten ze die achterlaten. Ondertussen wonen ze al weer drie jaar met veel plezier aan de Hanzelaan, waar vele tropische planten te vinden zijn. De tuin is zo aangelegd dat men helemaal rond kan lopen en de planten goed kan bekijken.

Herkomst

Meerdere bananenbomen, zelfs een rode bananenboom uit Ethiopië, bijzondere leliesoorten, abutilons, yucca's, sinaasappelboompjes en nog veel meer staan in de tuin in de vaste grond of in potten. Soms weten Bert en Wil de herkomst ook niet precies. Ze kweken heel veel zelf. 'Als klein jochie vond ik het al geweldig om een pit van een appel of pruim in de grond te stoppen en dan maar kijken wat er van komt,' vertelt Bert en ook Wil geeft aan dat ze het leuk vindt planten zelf te kweken. Ze vinden het elke keer spannend om te zien of het zaadje of pitje zich voortplant. Ze hebben op verschillende plaatsen bakken met jonge stekken staan. Ze krijgen ook regelmatig via via een tropische plant. Een tijdje geleden had een zoon een balletje van een bijzondere plant meegenomen. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een fraai boompje. Ze proberen zoveel mogelijk regenwater op te vangen en aan de planten te geven. Koemestkorrels worden vloeibaar gemaakt en regelmatig aan de planten toegevoegd. Het werkt prima hebben ze gemerkt. Tot de collectie behoort ook een ananaskers, een soort lampionnetje met een kers erin die heerlijk smaakt. 'Een echt vitaminebommetje,' vertelt Bert.

Bijzondere bloem

De bananenboom kent een hele bijzondere bloem en daarachter groeien de banaantjes. 'De stam waaraan de bananen zitten gaat na de bloei dood, maar gelukkig komen er steeds nieuwe stammetjes voor in de plaats,' aldus Bert die uren kan vertellen over de verschillende gewassen. Bert en Wil zijn er dagelijks druk mee. In de wintermaanden gaan vrijwel alle potten naar binnen, om ze tegen de vorst te beschermen. De grote planten zoals de palmbomen krijgen een soort van vissersparaplu om ze tegen de vorst te beschermen. Wil en Bert vinden het beiden leuk om hun tuin aan anderen te laten zien, dus schroom niet om een keer aan te bellen in de Hanzelaan 34, waar men al een voorproefje krijgt bij de voortuin en waar men zich in de achtertuin echt in de tropen waant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden