Martin van Rossum aan het werk met zijn filmbeelden van de onderscheiding van Ab Gietelink
Martin van Rossum aan het werk met zijn filmbeelden van de onderscheiding van Ab Gietelink (Foto: )

Ab Gietelink kreeg speciale medaille

ALMELO - Onlangs kreeg de 92-jarige Almeloër Ab Gietelink de medaille van Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse zaken van het Russische consulaat in Den Haag. Deze unieke onderscheiding werd opgespeld door de Russische ambassadeur, Alexander Shulgin. Gietelink kreeg de speld naar aanleiding van een brief die hij in januari van dit jaar schreef naar de Russische president Vladimir Poetin.

Gietelink heeft zelf de Tweede Wereldoorlog heel bewust mee gemaakt. 'Het waren destijds de Russen die hele grote offers hebben gebracht om de oorlog te beëindigen en te zorgen voor de vrede in Europa,' aldus Gietelink. 'Dat mogen we niet vergeten.' De Koude Oorlog is eind jaren 80 bezworen. Trump lijkt de Koude Oorlog opnieuw op te willen roepen en Poetin gaat er in mee.

Ab Gietelink heeft in zijn schrijven Poetin gevraagd zijn standpunt in deze te willen herzien. De Russische president schijnt de brief zelf te hebben gelezen. Hij geeft aan heel blij te zijn met de grote betrokkenheid van de inmiddels 92-jarige uit Almelo. Gietelink was duidelijk verrast en geroerd met de speld. Ook de heer Shulgin was zichtbaar aangedaan tijdens het uitreiken van de onderscheiding.

Onderscheiding

Ab Gietelink ging samen met 15 mensen van onder andere de pers en het Humanistisch Verbond met de trein naar Den Haag om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen. Onder de medereizigers was ook Martin van Rossum die als vrijwilliger zijn steentje bijdraagt aan Aavisie. Hij is inmiddels ook al de tachtig gepasseerd, maar is nog heel energiek en maakt nog wekelijks meerdere reportages voor de omroep. Martin van Rossum kent Ab Gietelink al vele jaren van de Filmclub. Ze zaten dan ook naast elkaar in de trein naar Den Haag, waar ze met Mercedesbusjes werden opgehaald om naar de Ambassade te gaan. Daar aangekomen stonden er al mensen het NRC en SBS klaar met hun camera's om te gaan draaien. Martin van Rossum bedacht zich niets en zette zo snel mogelijk zijn analoge apparatuur, met alle draden e.d. klaar. Hij moest zichzelf een plekje veroveren en de hele tijd zijn microfoon erbij vast houden.

Beeldmateriaal

'Het was een heel gedoe, maar wel een hele mooie ervaring,' aldus Van Rossum. Hij mocht nog een speciaal interview houden met de Russische ambassadeur. Die duidelijk aangaf erg blij te zijn met mensen zoals Gietelink, die zoveel betrokkenheid tonen met wat er in de wereld speelt. Na afloop werd men weer met speciaal vervoer naar het station gebracht. Toen van Rossum thuiskwam moest er nog gemonteerd worden. Hij wilde natuurlijk zo snel mogelijk de beelden online. Hij had heel veel beeldmateriaal en het mocht maar drie minuten duren. Na een hele tijd monteren en heel wat knippen was een dag later alles klaar voor uitzending. Een geweldige belevenis voor Ab Gietelink, maar ook voor filmer Martin van Rossum.

Meer berichten