Otoplastieken houden het geluid beter tegen dan de ouderwetse oorkappen
Otoplastieken houden het geluid beter tegen dan de ouderwetse oorkappen (Foto: )

Oordoppen tegen gehoorschade in bouw

ALMELO - De bouw is lawaaierig. Een slijptol, een schiethamer, cirkelzaag en elektrische boor maken nu eenmaal herrie. Zeker als je dag in dag uit op de steiger staat, radio ook nog lekker hard aan, kan dat lawaai blijvende gehoorbeschadiging veroorzaken. Reden waarom Bouwmensen Twente in Almelo al haar bijna 100 leerlingen otoplastieken aanbiedt: geavanceerde, op maat gemaakte en perfect aansluitende oordopjes.

'Wij beschouwen het als een onderdeel van goed werkgeverschap,' stelt directeur Herman. Bijna vijftig jonge mannen traden na de zomervakantie in dienst bij Bouwmensen Twente. Al die nieuwe 'instromers' krijgen van het opleidingsbedrijf bij binnenkomst al een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen met attributen als een helm, handschoenen en een stofmasker. Lawaaioverlast heeft de speciale aandacht van de branche en dus ook van Bouwmensen Twente in Almelo. Directeur Robert Herman: 'De bouw heeft nu eenmaal meer omgevingsgeluid dan een gemiddeld kantoor. Machines, zagen, het maakt kabaal. Horen en zien vergaan ook als er een steiger in elkaar wordt gezet. Onze leerlingen staan daaraan bloot en wij vinden dat we er als werkgever wat aan moeten doen. Zeker voor de jongens die helemaal aan het begin van hun loopbaan staan.' Op de bouw levert gehoorschade bij medewerkers ook nog eens extra gevaar op; mensen die lawaaidoofheid hebben, kunnen moeilijker communiceren en komen eerder in een gevaarlijke situatie terecht. 'En dat willen we al helemaal niet,' aldus Herman.

De ouderwetse oorkap die Bouwmensen Twente ook verstrekt aan z'n leerlingen, maakt plaats voor de veel betere otoplastieken. Dat heeft nog wel voeten in aarde. Een oorkap zet je op, klaar. Voor de otoplastieken krijgen alle leerlingen een oorcheck en wordt er een helblauwe siliconenpasta in de oren gespoten. Ze moeten een paar minuutjes wachten en dan trekt expert Jos Huysmans een fraaie mal uit hun oren. Van die mal maakt zijn onderneming Ronell met een 3d printer prachtige kunststoffen oordoppen die naadloos aansluiten. Bouwmensen Twente betaalt het leeuwendeel van de kosten voor het maken van de otoplastieken, maar de leerlingen dragen ook zelf bij. Dat kost ze nog maar €60,00, maar dat is een behoorlijk bedrag voor iemand die net begint te verdienen. Nu moet het ook nog routine worden dat ze de otoplastieken gelijk aan hun kleding bevestigen als ze zich aankleden. De otoplastieken worden voor eind september geleverd. Tegelijk met een korte workshop over het correct gebruik. 'Ik hoop dat ze ze ook buiten werktijd gaan gebruiken,' vindt Herman, 'bij een concert, tijdens motorrijden, als ze naar de F1 gaan kijken, bij carbid schieten. Alle lawaai boven de 80 decibel dat langer duurt dan een paar minuten, vraagt om bescherming. Het zou toch jammer zijn dat men tijdens het werk netjes maatregelen nemen en tijdens carnaval tinnitus oplopen.'

Meer berichten