Ronald Westerhuis geeft lezing in de bibliotheek

Een fraaie sculptuur van Ronald Westerhuis voor de Almelose Haven naast de Welkoop.

Ronald Westerhuis maakte onder andere de MH17 sculptuur en de Olympische vlam in 2008.


Door Marion Wesselink


ALMEL0- In aanloop naar de 27e editie van de Open Ateliers Almelo die plaats vindt op 21 en 22 september wordt op dinsdag 3 september a.s. in de Almelose bibliotheek een lezing gegeven door Ronald Westerhuis. De lezing vindt plaats in Feijn lezen en lunchen en begint om 20.00 uur. 'Door de enorme staat van dienst van Ronald Westerhuis, verwachten wij een grote toeloop', aldus Riet Abcouwer van de Atelierroute. 'De lezing is gratis, kom dus op tijd, want de ruimte is niet onbegrensd'. 
Ronald Westerhuis werd in 1971 in Tiel geboren. Studeren in boeken was niet echt zijn ding. Hij wilde liever reizen en trok zeven jaar lang de wereld rond. Hij behaalde een lasdiploma en werd uiteindelijk lasser en ging werken op een booreiland. Hij bleek een echt goede vakman te zijn, maar daarnaast ook over de nodige creativiteit te beschikken. Hij heeft een tijdje in Almelo gewerkt en tijdens een van de atelierroutes heeft er werk van hem in Café de Stam gestaan. Om destijds zijn sponsoren te bedanken heeft hij een prachtig roestvrijstalen object gemaakt naast de Welkoop bij de Haven voor Lulof Druktechniek. Om zijn sponsor de Cogas te bedanken maakte hij daar ook een sculptuur op het terrein.
Voor het museum de Fundatie in Zwolle stond tot voor kort ook een fraai beeld van de hand van Ronald Westerhuis. Dit beeld bestaat uit gestapelde objecten en vooral de onderste twee kennen een goede weerspiegeling wat een hele bijzondere verbintenis geeft. Natuurlijk was het voor Ronald een geweldige eer dat hij gekozen werd om het monument ter nagedachtenis van de MH17 te maken. Vooral om dat de keuze door de nabestaanden zelf werd gemaakt. Ook voor het festival op Lowlands maakte hij een fraai object.
Ronald Westerhuis werkt deels in Zwolle en deels in Shanghai waar hij regelmatig in opdracht van allerlei mensen beelden maakt. In 2003 bedacht hij een Olympische vlam voor de Olympische spelen van 2008 in China. Dat werd door de Chinezen enorm gewaardeerd. Hij werkt meestal met een team van zes mensen aan een bepaald object van roestvrijstaal. Hoe hij deze techniek verder uitwerkt legt hij graag uit tijdens de lezing op 3 september a.s.
De atelierroute vindt plaats op 21 en 22 september, maar daaraan voorafgaand is er een maand lang een soort overzichtstentoonstelling van alle 37 kunstenaars die deelnemen aan de Open Ateliers Almelo. Er is ook weer een artcaching verbonden aan de Atelierroute die ook dit jaar een speciale fietsroute kent.

Meer berichten