Sibyl Heijnen legt de laatste stukjes houtskool bij haar kunstwerk in de Schepenzaal van het Stedelijk Museum Kampen
Sibyl Heijnen legt de laatste stukjes houtskool bij haar kunstwerk in de Schepenzaal van het Stedelijk Museum Kampen (Foto: RobTT)

Bijzondere expositie Sibyl Heijnen

ALMELO - Onder de titel 'Sprekend verleden', heeft de Almelose beeldend kunstenaar Sibyl Heijnen een prachtige expositie tot stand gebracht. In het Stedelijk museum in Kampen heeft ze in verschillende zalen een bijzondere toevoeging mogen geven aan een geschiedenis die al 500 jaar onveranderd was gebleven. Zo heeft ze een schouw een extra mooi aanzien gegeven, middels allerlei natuurlijke materialen. Ook heeft ze in de zaal waar recht gesproken werd in een raam de beul een geheel eigen gezicht gegeven.

Sibyl heeft getracht met haar verbeelding van verschillende objecten de geschiedenis extra recht te geven. Delen zullen blijvend deel uitmaken van bijvoorbeeld de Schepenzaal, andere delen zoals in synagoge zijn tot eind september te ervaren, want er zijn speciale passende klanken toegevoegd. Sibyl heeft in samenwerking met sopraan Brigitte van Hagen en componist Nicholas Robert Thayer, passende klanken laten ontwerpen die niet alleen binnen te horen zijn, maar die ook verder dragen naar buiten. Deze worden vergezeld door speciale oortjes, oortjes die Sibyl afgelopen winter voor het grootste deel gemaakt had voor de speciale kerststal in de kersttijd. 'Ze zijn als het ware uitgevlogen,' geeft Sibyl met een knipoog aan.

Op 6 juli jl. werd de expositie geopend. Sibyl is er meer dan 2,5 jaar lang mee bezig geweest. Van Sibyl is bekend dat ze veel natuurlijke materialen gebruikt die ze met haar uitzonderlijke creativiteit steeds weer heel verrassend vorm weet te geven. Ze heeft onder andere houtskool, rubber, zout en bladgoud verwerkt in haar creaties in Kampen. In de expositiezaal in de voormalige synagoge heeft ze zout op de speciale leistenen gestrooid. Dit geeft hele bijzondere effecten. Op die manier kwamen de speciale mannenplaatsen tevoorschijn. Daarnaast heeft zout een religieuze symbolische waarde. 'Ik zag verschillende bezoekers echt even gaan zitten om te luisteren én te kijken. Ze lieten alles heel goed op zich inwerken en daarmee komt de titel 'Sprekend verleden ook echt tot zijn recht', geeft een met recht trotse Sibyl Heijnen aan.

In het Voermanmuseum in Hattem is er deze zomer ook een expositie van Sibyl Heijnen onder de naam 'De Koeien van Hoenwaard'. 'De exposities in Kampen en Hattem liggen op fietsafstand van elkaar, dat zou een mooi dagje uit vanuit Almelo kunnen zijn,' geeft Sibyl met een glimlach aan.

Info

De expositie 'Sprekend verleden' in de verschillende ruimtes van het Stedelijk Museum in Kampen en de expositie van Sibyl Heijnen over 'de Koeien in Hoenwaard' in het Voermanmuseum in Hattem zijn de hele zomer nog te bezichtigen. Via het de sites van www.stedelijkmuseumkampen.nl en www.voermanmuseumhattem.nl kun men alle nodige informatie vinden. Natuurlijk ook via de website van Sibyl Heijnen zelf, www.sibylheijnen.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden