Jos Tornij bij Preston Palace, van waaruit de Fietsvierdaagse van start ging
Jos Tornij bij Preston Palace, van waaruit de Fietsvierdaagse van start ging (Foto: Marion WEsselink)

Almelospeld Joke Pezie en Jos Tornij

ALMELO – Afgelopen week kregen Joke Pezie en Jos Tornij door locoburgemeester Arjen Maathuis de Almelospeld in de Boekerie van Preston Palace opgespeld. Ze kregen deze bijzondere erkenning omdat ze zich al vele jaren ongekend veel inzetten voor Almelo, na afloop van de Twentse Fietsvierdaagse, die dit jaar voor de 70e keer gehouden.

Jos en Joke maken al sinds jaar en dag deel uit van deze organisatie van deze Vierdaagse. Zowel Jos als Joke zijn vrijwilligers in hart en nieren. Beiden hebben ook al eens een Koninklijke onderscheiding gekregen. Ze waren destijds ook al actief voor de STAP (Stichting Almelo Promotie), Jos was daar in 1992 al voorzitter van. Toen het gewijzigd werd naar Almelo Events bleef Jos voorzitter en dat is hij tot op de dag van vandaag. Joke deed en doet vaak wat meer op de achtergrond heel veel.

Betrokken

Joke Pezie is niet alleen betrokken bij de Fietsvierdaagse, waar ze meestal bij de start zit, waar iedereen zich aanmeldt en waar ze de financiën afhandelt. Daarnaast is ze als lid van Almelo Events betrokken bij tal van evenementen en comités zoals Welcome again Veterans, het Straattheaterfestival en nog veel meer. Ze heeft een groot netwerk in de zakenwereld en kan op die manier ook veel betekenen. Joke Pezie is bij velen een bekend gezicht, maar de in Wierden woonachtige Jos Tornij is dat zeker ook. Hij is als voorzitter van Almelo Events degene die de lijnen uitzet en de coördinatie goed in handen heeft. Hij maakt ook altijd tijdig de persberichten en legt contacten met wie dan ook waar nodig is, maar wat hem bovenal siert is dat hij nooit te beroerd is om tijdens een evenement ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Jos is vaak ver voor het evenement begint al ter plekke om alles te controleren en waar nodig nog wat klaar te zetten. Tijdens de activiteiten loopt hij vaak ook nog zelf met materiaal te sjouwen of op een andere manier een helpende hand te bieden. Er worden meer dan 160 evenementen over het hele jaar verspreid in de stad gehouden. Jos en ook Joke zijn natuurlijk niet bij alles betrokken, maar toch wel bij heel veel.

Zowel Joke Pezie als Jos Tornij hebben beiden de Almelospeld meer dan verdiend. Extra bijzonder is het feit dat Jos toch de speld krijgt ondanks dat hij in Wierden woont. Het college van burgemeester en wethouders van Almelo is van mening dat hij door zijn zeer grote inzet en verdiensten voor Almelo in aanmerking komt voor de speld die in principe alleen wordt toegekend aan Almelose inwoners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden