Sylvie Spoelstra is al jaren als vrijwilliger actief binnen Tactus maar wil graag als familie-ervaringsdeskundige professioneel aan de slag
Sylvie Spoelstra is al jaren als vrijwilliger actief binnen Tactus maar wil graag als familie-ervaringsdeskundige professioneel aan de slag (Foto: )

Sylvie is familie-ervaringsdeskundige

ALMELO - 'De ervaringen die ik heb opgedaan via de verslaving van mijn dochter heeft er in geresulteerd dat ik het helpen van andere naasten tot mijn levensmissie heb gemaakt,' geeft Sylvie Spoelstra aan. Ze heeft onlangs de eerste leergang Familie Ervaringsdeskundigheid aan het Saxion in Enschede afgerond. Ze hoopt er binnenkort een betaalde baan binnen Tactus mee te verwerven.

Sylvie Spoelstra (49) werd geboren in Deventer. Door het werk van haar vader, die militair was, verhuisde het gezin meerdere malen. Ze woonde lange tijd in Limburg. Dat is aan haar onvervalste zachte g goed te horen. Sinds 2015 woont ze in Almelo en is ze als vrijwilliger bij Intact aan het werk. Ze vindt het geweldig dat ze zelfhulpgroepen mag begeleiden. Ze geeft o.a. training voor naasten onder de naam 'Kracht langs de lijn' Ze heeft ook regelmatig contacten met professionele begeleiders. De zelfhulpgroepen bestaan uit naasten van een verslaafde en verslaafden in herstel, dit geeft een bijzondere dynamiek waarbij er veel van elkaar geleerd kan worden. Schuldgevoel en schaamte zijn thema's die regelmatig voorbij komen tijdens deze avonden. Sylvie kwam via haar familie meerdere keren in aanraking met verslavingsproblematiek. Maar de verslaving van haar middelste dochter gaf de doorslag. Sylvie kwam door alle problemen die ze daardoor ondervond zelf in een zware burn-out. Haar dochter was destijds nog minderjarig en verbleef een jaar in een kliniek. Ze is er goed uit gekomen. Ze heeft haar opleiding afgemaakt en heeft inmiddels een zoontje. 'Het hele gebeuren rond mijn dochter is inmiddels 14 jaar geleden, maar destijds heb ik gezegd dat ik graag anderen wil helpen omdat ik weet welke hel mensen vaak doormaken. In Roermond en Venlo heb ik meerdere jaren als vrijwilliger gewerkt. Ik merkte dat betrokkenen veel makkelijker met hun problemen kwamen omdat ze met een ervaringsdeskundige van doen hadden,' vertelt Sylvie bevlogen. Ze leerde dat wanneer problemen niet echt opgelost zijn, ze blijven hangen en aandacht blijven vragen. Er wordt vaak veel van een verslaafde gevraagd, maar Sylvie realiseerde zich dat zij ook een probleem was voor in dit geval haar dochter. Haar dochter vroeg bijvoorbeeld, nadat ze al lang clean was en ontslagen, of ze naar een hardcore feest mocht waar veel drugs gebruikt wordt. De angst sloeg Sylvie om het hart en zij durfde haar eigenlijk niet te laten gaan. Haar dochter vroeg om vertrouwen. Uiteindelijk gaf Sylvie dit en gelukkig ging het allemaal goed. 'Van dit soort situaties leer je enorm, maar ze blijven toch moeilijk,' geeft Sylvie aan. Uiteindelijk hebben beiden in deze situatie gewonnen en zo kun je allebei weer verder.

Info

Beheerst verslaving je leven? Wil je er graag mee stoppen, maar lukt het tot nu toe niet of wil je graag weten waar je naar toe kunt als je kind of partner verslaafd is? Kijk op de site van intact Herstel & Zelfhulp of bel met Sylvie: 06-12740418. Mailen almelo@intactzelfhulp.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden