Suze Berendsen met haar prachtige boek 'De avonturen met Chantal'
Suze Berendsen met haar prachtige boek 'De avonturen met Chantal' (Foto: )

Uniek tweetalig kinderboek van Suze Berendsen

ALMELO - 'Met mijn kinderboek hoop ik de Twentse taal ook voor de komende jaren levend te houden,' aldus Suze Berendsen. Ze heeft een heel mooi kinderboek gerealiseerd dat zowel in het Nederlands als in het Twents is geschreven. Voor haar boek stond haar kleindochter Chantal centraal. Haar belevenissen over (vooral) dieren, die ze opdeed en die ze in haar dromen herbeleefde, tekende Suze op.

Het boek kreeg de titel 'Avonturen met Chantal'. Ze schreef het boek niet alleen, ze zorgde ook voor hele mooie illustraties. Tientallen prachtige schilderijen die ze zelf speciaal voor het boek op mdf schilderde, werden voor het boek gebruikt. Voor haar kinderboek koos ze steeds figuren in blauw, groen en gele kleurencombinaties. Het boek is uitgegeven door de Uitgeverij Twentse Media.

Om het Twents goed te schrijven volgde Suze verschillende cursussen en workshops. De uit Rijssen afkomstige Marieke Dannenberg heeft veel kennis van de Twentse schrijftaal. Ze heeft Suze erg geholpen om een uniforme Twentse taal (Nedersaksisch) te hanteren. Vooral om te zorgen dat het de taal is die overal hetzelfde is, van een deel van Groningen tot in de Achterhoek. Ook het enthousiasme van Thea Kroezen die veel Twentse gedichten schrijft, heeft Suze heel erg gestimuleerd. Het is een project geworden waar ze meer dan tien jaar aan gewerkt heeft. 'Spreken in het Twents zal vaak moeilijk worden, maar begrijpen zou heel mooi zijn, vandaar ook de tweetaligheid in het boek,' aldus Suze. In het boek komt de veelzijdigheid van Suze duidelijk naar voren. Ze heeft vele jaren als onderwijzeres op een basisschool les gegeven. 'In de groepen 7 en 8 kon ik altijd veel verhalen kwijt aan de leerlingen, vooral geschiedkundig,' geeft Suze aan. Daarnaast heeft ze haar sporen als schilder van vele portretten en glaskunstenaar ook dubbel en dwars verdiend. Ze signeert haar schilderijen met de initialen Subé. Ze benoemt het als 'kunst met een knipoog'. Suze heeft de beschikking over een mooi atelier voor haar schilderijen. Al jaren is ze een bekend gezicht onder de deelnemers van de Atelierroute. Ze heeft een website onder de naam www.subee.nl Het boek is te koop in de verschillende boekhandels in Almelo en omstreken. Door de subsidie vanuit de Twentse media is het heel betaalbaar gebleven. Het zou mooi zijn wanneer vele ouders of opa's en oma's het boek gaan lezen met hun kinderen en kleinkinderen. Zelf gaat ze in september naar verschillende basisscholen om uit haar boek voor te lezen. Zo hoopt ze een bijdrage te leveren om de Twentse taal levend te houden.

Meer berichten