Het verhaal achter het eten laten beleven op de plek waar het 'gemaakt' wordt
Het verhaal achter het eten laten beleven op de plek waar het 'gemaakt' wordt (Foto: )

Bootcamp en koken tussen de koeien

ALMELO - Op vrijdag 20 september, kunnen kinderen en hun ouders niet alleen lekker bewegen tussen de koeien en in het omringende bos maar ook zelf oogsten en een gezonde hap maken. Kinderen mogen de ingrediënten zelf verzamelen tijdens een rondje over de boerderij. Alles wordt bereid met minimale toevoegingen als suiker en zout.

De Foodcamp vindt plaats bij melkveebedrijf Baak Janmaat. Boerin Hetty Baak neemt de deelnemers mee over haar boerderij en laat van de kalfjes tot de melkkoeien zien wat er voor nodig is om melk en vlees op haar bedrijf te produceren. Samen met chef-kok en kookboekenschrijver Eric van Veluwen mogen de kinderen hun eigen gerecht bereiden van de zelf geoogste producten bij de LekkerBoer Foodtrailer. Sportbedrijf Almelo zet kinderen en ouders letterlijk in beweging tijdens een kind-ouder farm bootcamp. Jumbo Almelo levert aanvullende producten voor het kookonderdeel en organiseert een kleurplaatactie in de winkel. Kinderen kunnen kaartjes voor de Foodcamp winnen door hun favoriete eten te tekenen en kleuren.

Gezonde leefstijl

LekkerBoer wil graag bijdragen aan een gezonde leefstijl door kinderen en hun ouders letterlijk in beweging te brengen, en het verhaal achter ons eten te laten beleven op de plek waar het 'gemaakt' wordt. Uit onderzoek in 2018 uitgevoerd door FoodHub, blijkt dat ouders het belangrijk vinden dat dat hun kinderen meer kennis over voedsel en de herkomst ervan krijgen. Op de boerderij en tuinderij komen nagenoeg alle aspecten van een gezonde leefstijl samen.Met het houden van de Foodcamps wil LekkerBoer niet alleen de aanwezige kinderen en ouders stimuleren in het maken van gezonde keuzes, maar ook bij een groter publiek bewustwording en lokale samenwerkingen tot stand brengen. Alle Foodcamps worden ingevuld met lokale partners.

Scholen en kinderopvang (buitenschoolse opvang, BSO) kunnen ook een Foodcamp aanvragen. Voor zowel scholen als BSO is hiervoor subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten beschikbaar. Er hebben zich al scholen gemeld.

LekkerBoer Foodcamp is een initiatief van agrifood ondernemers Judith de Rijk uit Olst en Hanneke Stegeman uit Apeldoorn. Daarbij zoeken ze samenwerking met lokale partijen: boeren en tuinders, beweegpartijen (sportorganisaties en sportscholen), kookpartijen (restaurants en kookcoaches), kinderopvang, basisscholen, beroepsopleidingen, supermarkten, gemeentes en gezondheidsorganisaties.

Waar en wanneer

Vrijdag 20 september van 15.30-18.00 uur bij melkveebedrijf Baak Janmaat, Gravenallee 16 in Almelo. Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Vol is vol.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden