De familie Jaarsma nam vorig jaar deel, maar is ook dit jaar van de partij
De familie Jaarsma nam vorig jaar deel, maar is ook dit jaar van de partij (Foto: )

Edith van der Ham zwemt mee voor ALS

ALMELO - 'De strijd tegen ALS verdient het om alle aandacht te krijgen en veel geld op te leveren om de strijd met ziekte aan te gaan. Ik ben geen hardloper en ook geen echte fietser, maar zwemmen zit in mijn genen en zo kan ik dus bijdragen,' aldus Edith van der Ham. Ze is een bekend gezicht in de Almelose politiek.

Op zondag 14 juli zwemt Edith voor de 2e keer mee om geld op te halen voor ALS. Onder de naam 'A Local Swim Almelo' gaan de zwemmers om 13.30 uur het kanaal in voor het stadhuis voor een afstand van 1,8 km. Er is ook een kidswim voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar. Zij gaan 300 meter zwemmend afleggen. De Teenageswim is voor de jongeren van 13 tot en met 15 jaar. Zij gaan voor een afstand van 650 meter.

Team Jaarsma

Via Freek Buitenweg, een bekende Almeloër, vooral op het politieke vlak en als columnist, kwam Edith in aanraking met ALS. 'Ik heb gezien wat ALS met je kan doen. Langzaam maar zeker raakt degene met ALS de zeggenschap over zijn/haar leven kwijt. Iemand die onafhankelijk door het leven ging, zie je verworden tot een volledig hulpbehoevend iemand, met de dood als gevolg,' geeft Edith aan. 'Echt mensonterend om te zien. Freek heeft net als zovelen de strijd moeten opgeven, met veel geld moet het mogelijk zijn een middel tegen ALS te vinden, waarmee je de strijd tegen ALS wel moet kunnen winnen.' Edith zwemt mee in het team Jaarsma, een familie die Freek Buitenweg goed gekend heeft, maar ook een familie die behoorlijk goed kan zwemmen en waarvan de meesten er hun hand niet voor omdraaien om bijna twee kilometer te gaan zwemmen in open water. Door blessures, vakanties en andere redenen, kon men nog wel wat extra zwemmers gebruiken. Ze hebben ook uw journaliste van het Almelo's Weekblad, Marion Wesselink, weten te strikken. Door haar werk kwam Marion meerdere keren in aanraking met mensen die geveld zijn door ALS. Ze zag hoe mensen in korte tijd in de greep raakten van deze dodelijke spierziekte. Haar slogan is: 'Laat ALS niet langer een doodvonnis zijn'. Marion heeft in het verleden vrij veel gezwommen, maar de laatste jaren houdt ze het bij ongeveer 500 meter per week. Het wordt nog een grote uitdaging voor haar. 'Maar als Maarten van der Weijden 200 km kan zwemmen, moet het mij lukken om 2 kilometer vol te houden,' aldus Marion die iedereen oproept om te doneren of mee te zwemmen, want die rotziekte ALS moet de wereld uit.

Dit jaar vindt 'A Local Swim' plaats tijdens het Havenfestival. Er is dus veel vertier in en rond het water bij het stadhuis als de zwemmers te water gaan. De waterkwaliteit is tot op heden prima en de temperatuur perfect. Het sportbedrijf Almelo heeft een prachtige site, https://almelo.alocalswim.nl/ opgezet waardoor het heel eenvoudig is om je aan te melden/doneren.

Meer berichten