Liz, Ineke, Jill en Miranda zijn er helemaal klaar voor om naar de Gymnastraeda te gaan
Liz, Ineke, Jill en Miranda zijn er helemaal klaar voor om naar de Gymnastraeda te gaan (Foto: Marion Wesselink)

Almeloërs nemen deel aan de Gymnaestrada in Oostenrijk

ALMELO - Ze maakten onlangs voor het eerst kennis met elkaar, maar gaan wel alle vier naar de Gymnaestrada in Dornbirn in Oostenrijk. Met de 25.000 sporters uit 60 verschillende landen van over de hele wereld worden er van 7 tot en met 14 juli demonstraties gegeven om de veelzijdigheid van gymnastiek aan te etaleren.

Miranda (48) en haar dochters Liz (16) en Jill (14) vormen samen met nog 25 anderen The Dutch lines. Ineke Mossou (71) is al jaren een bekende in de gymnastiekwereld. Ze is niet meer zo piep, maar wat ze kan doet ze verve in haar groep The Young Seniors. Deze groep bestaat uit mensen die uit alle delen van het land komen. Ineke heeft er de afgelopen drie jaar heel wat voor afgereisd om samen tot een mooie 'demo' te komen. Ineke is al sinds 1998 actief binnen de Gymnaestrada en Miranda loopt ook al een aantal jaren mee. Net als de Olympische Spelen worden deze gymdemonstraties één keer per vier jaar gehouden. Ook is er altijd een openings- en sluitingsceremonie. 'Dat is zo mooi, daar krijg je altijd kippevel van,' laat Miranda weten. Ze verzorgt al jaren springlessen binnen de gymnastiekwereld. Haar dochters Jill en Liz kregen alles met de paplepel ingegoten. Liz heeft met haar 16 jaar onlangs nog een speciaal trainersdiploma gehaald en verzorgt al een tijdje trainingen. Beide meiden kijken reikhalzend uit naar het spektakel in Oostenrijk.

Gymnaestrada

In 1953 werd in Rotterdam op initiatief van de heer Sommer de eerste Gymnaestrada gehouden. Sindsdien vinden deze gymdemonstraties gehouden in verschillende steden over de hele wereld. Het zijn geen wedstrijden, maar ze laten wel hele bijzondere en spectaculaire gymoefeningen zien. De sfeer in de stad is altijd heel prettig en gemoedelijk. Alle 400 Nederlandse afgevaardigden dragen een oranje-zwart shirt. 'Na afloop draagt bijna iedereen een andere kleur, want de shirt worden heel spontaan massaal geruild,' geeft Miranda aan. Er wordt in verschillende hallen gegeten, in buffetvorm. 'Het is prachtig om te zien hoe 25.000 mensen allemaal binnen twee uur tegelijk aan het eten zijn,' aldus Ineke Mossou die al sinds 1998 bij de Gymnaestrada betrokken is. Zij is inmiddels in vele steden in Europa geweest om deel te nemen aan dit grootse sportevenement. 'We gaan wat Nederland betreft nog een speciale slotact opvoeren waarin we iedereen uitnodigen om over vier jaar naar Amsterdam te komen, waar dan de volgende Gymnaestrada plaats vindt,' geeft Ineke vol trots aan. 'Ik probeer er ook dan weer bij te zijn.' 'Wij zijn inmiddels besmet met het Gymnaestradavirus, maar dat voelt heel prettig,' laten de vier Almeloërs weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden