Alle betrokken gingen samen met Koningin Maxima op de foto
Alle betrokken gingen samen met Koningin Maxima op de foto (Foto: )

Koningin bij lancering Schuldenlab

ALMELO - Afgelopen woensdag 19 juni was Koningin Máxima in Almelo waar ze in Stadslab Indië samen met vele vertegenwoordigers uit allerlei geledingen aanwezig was bij de lancering van Schuldenlab Almelo, daarmee was het eerste lokale Schuldenlab een feit.

Máxima arriveerde net iets voor 13.00 uur 's middags per dienstauto bij Stadslab Indië, waar ze werd verwelkomd door burgemeester Arjen Gerritsen. Vervolgens werd haar op weg naar het Stadslab gevraagd of ze samen met haar op de foto mocht voor een selfie. Deze spontane actie werd door Máxima ruimschoots beloond. Eenmaal binnen nam Máxima plaats op de eerste rij naast de burgemeester. In het zaaltje zaten vele vertegenwoordigers uit verschillende geledingen, in totaal zo'n vijftig genodigden. Dagvoorzitter was de heer Sadik Hachaoui. De wethouders Maathuis en Van Mierlo vertelden een en ander over de doorbraakmethode. Een methode waarbij verschillende instanties heel nauw samenwerken en zo wat betreft de schuldenproblematiek tot echte oplossingen komen.

In Almelo is men inmiddels met de doorbraakmethode gestart en er zijn al verschillende positieve resultaten bereikt. De pilot begon met 35 gezinnen die in de schulden verkeren. De ING financiert dit project tot nu toe. Deze gezinnen kregen dermate goede gecoördineerde hulp dat er besloten is om over te gaan tot de hulp aan ruim 375 gezinnen. 'Het is een win-win situatie,' schetste Eugène van Mierlo. 'We hebben als gemeente een zorgplicht en als we er voor kunnen zorgen dat we mensen uit de schulden kunnen houden, houdt dat de zorg betaalbaarder. Gezinnen hebben dan weer een dak boven hun hoofd en hun financiën beter op orde, waardoor ze weer verder kunnen met hun leven.' Hans Kroeze van Asito en Rob Toussaint, directeur van Heracles, waren ook van de partij. Heracles heeft dan wel geen financiële middelen maar ze hebben wel veel expertise in huis die ze op meerdere fronten kunnen inzetten. Hans Kroeze gaf aan dat Asito wel over financiële middelen beschikt en ze willen dan ook beslist hun steentje bijdragen. Dat kwam heel goed uit want een van de twee Almeloërs die zijn woordje als ervaringsdeskundige mocht doen, kreeg een baan aangeboden, waar hij superblij mee was. 'Die man krijgt straks een dikke knuffel van mij,' gaf hij met een stralende glimlach aan. Een andere Almelose deed ook haar relaas, hoe ze in de schulden is gekomen, een echt triest verhaal, maar door allerlei goede structurele hulp die goed gecoördineerd wordt vanuit de gemeente, in de persoon van onder andere Janine Smit, heeft ze weer een dak boven haar hoofd en haar financiën weer aardig op orde. Ze is er emotioneel nog niet echt, maar ze kan samen met haar kind weer verder met haar leven. Aan het eind gingen de verschillende betrokkenen samen met Máxima op de foto en was de lancering van het Schuldenlab Almelo een feit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden