Foto:

Internationaal voetbaltoernooi in PI

ALMELO - De penitentiaire inrichting (PI) Almelo was donderdag 13 juni het decor voor een bijzonder evenement. Binnen de gevangenismuren werd die dag het internationaal voetbaltoernooi European Football Works Festival gehouden. Het toernooi staat in het teken staat van de re-integratie en arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden.

Deelnemers zijn de maatschappelijk georiënteerde teams Ajax Challenge, Dordrecht United, Heracles Almelo, FC de Rebellen (met onder andere Glenn Helder en Jeroen Heubach), Southampton, Chelsea (beide Engeland), Bohemian FC (Ierland) en KAA Gent (België) en teams van gevangenissen: PI Almelo, PI Lelystad, PI Nieuwegein, Norgerhaven, PI Veenhuizen/FC Emmen en het Duitse JVA Lingen.

Toernooi

Het toernooi wordt voor de vierde maal gehouden. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), heeft voor de editie van dit jaar samenwerking gezocht met de EFDN (European Football for Development Network). Het evenement krijgt hierdoor nog meer uitstraling en impact. Bij EFDN zijn tal van Europese (top)voetbalclubs en organisaties aangesloten. Doel is om profclubs te inspireren om zich maatschappelijk in te zetten en de voetbal te gebruiken om de levens van mensen in Europa positief te veranderen. Daarbij richt de EFDN zich vooral op doelgroepen in een achterstandsituatie, zoals (ex-)gevangenen. Ook de komende jaren blijven DJI en EFDN samenwerken en organiseren ze onder andere het jaarlijkse European Football Works Festival. Op het programma stonden niet louter voetbalwedstrijden. Het evenement heeft een uitgebreid randprogramma met workshops en gastsprekers, allemaal rond het thema voetbal en re-integratie en rehabilitatie. Er zijn sprekers uit Duitsland, Engeland, Nederland en Spanje. Eén van de sprekers is Jamie Lawrence. De Engelsman schopte het na een gevangenisstraf van zeven jaar tot prof in de Engelse Premier League. Tegenwoordig geeft hij workshops in gevangenissen om mensen daar positief te beïnvloeden. Rosie Meek is professor aan de Universiteit van Londen en doet veel onderzoek naar de rol van sport in gevangenissen. De Spaanse Yolanda Antin komt vertellen over haar werk voor de FC Barcelona Foundation, een organisatie die via sport jongeren normen en waarden wil leren.

Trots

Ton Golstein, vestigingsdirecteur van PI Almelo, is er trots op dat zijn inrichting de gastheer mag zijn van dit internationale evenement: 'Sport verbroedert, sport activeert en sport verbindt mensen met elkaar. Aan het toernooi doen verschillende teams van gedetineerden mee. Het is voor hen een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle resocialisatie. Dat is iets waar we ons als gevangenis elke dag voor inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat sport hierbij een belangrijke rol kan spelen. Het kan zelfs het verschil maken tussen een leven met of zonder criminaliteit.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden