Een groep leerlingen, onder wie de enige vrouw in opleiding Lisa, is hartstikke enthousiast over het gloednieuwe Innovatiehuis
Een groep leerlingen, onder wie de enige vrouw in opleiding Lisa, is hartstikke enthousiast over het gloednieuwe Innovatiehuis (Foto: )

Gloednieuw Innovatiehuis van Bouwmensen

ALMELO - Bouwmensen Twente leidt het nieuwe opleidingsjaar voor aanstormende bouwvakkers in met een opmerkelijke vernieuwing. De nieuwe 'instromers' hoeven geen kleine opdrachtjes meer te doen in de werkplaats. In plaats daarvan gaan ze aan de slag in en met het innovatiehuis: een complete bouwplaats van een kloeke ééngezinswoning, tjokvol noviteiten. Het Innovatiehuis is het eerste in zijn soort in Oost-Nederland.

Het opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente ontvangt al haar nieuwe leerlingen nog voor de bouwvakvakantie begint voor introductieweken. Dan wordt gekeken naar de kennis en vaardigheden die de leerlingbouwvakkers al hebben. Waar nodig krijgen de leerlingen les en doen ze tal van werkzaamheden die ze straks bij een (leer)bedrijf op de bouw gaan doen. Het aantal nieuwe instromers is in jaren niet zo groot geweest: er lopen zo'n 40 nieuwe leerlingen rond uit de gemeenten Almelo, Tubbergen, Borne, Hengelo, Twenterand en Dinkelland. Tot nu bestonden de oefeningen voor nieuwe leerlingen bij Bouwmensen Twente uit een reeks werkopdrachten. Dit jaar doet een belangwekkende vernieuwing z'n intrede. Géén kleine, losse opdrachten meer, maar de leerlingen bouwen aan een in een volwaardige woning die in de enorme werkplaats van Bouwmensen Twente aan de Veldkampsweg wordt opgetrokken. De woning heet Innovatiehuis omdat ze wordt opgetrokken volgens de bouwmethoden van nu – en de toekomst en met materialen van nu en de toekomst. Van de nieuwste types dakpannen, prefab onderdelen, metal studwanden tot het volautomatisch plaatsen van deuren en ramen met meerpuntsluitingen. In het huis wordt ook gebouwd volgens de allerlaatste richtlijnen op bijvoorbeeld het gebied van luchtdicht bouwen en het resultaat wordt getoetst met onder meer de blowerdoortest. 'De Innovatiewoning is een flinke verbetering van het onderwijs,' zegt directeur Robert Herman in een toelichting. 'Het is de beste manier om jonge mensen goed voor te bereiden op wat ze in de praktijk straks moeten doen.' 'Het werkt ook geweldig,' meldt ook instructeur timmeren Frank Hulskotte. 'Ze zijn hartstikke enthousiast.' Een groep leerlingen, onder wie de enige vrouw in opleiding Lisa, onderschrijft het volmondig. 'Mooi!' Herman: 'Als het huis eenmaal gebouwd is, kun je er voortdurend in en aan werken.' Een heel belangrijk voordeel van de Innovatiewoning is volgens Herman en Hulskotte de mogelijkheid om bouwvakkers veilig te leren werken op de bouwplaats. 'Want dat pompen we erin zodra ze hier beginnen. Veilig werken. Letten op wat je doet en waarom je dat doet.' De nieuwe bouwplaats van het Innovatiehuis is niet alleen bestemd voor de startende leerling bouwvakkers. De woning wordt ook ingezet voor leerlingen uit het tweede, derde en vierde studiejaar en bij tal van clinics die Bouwmensen voor de werknemers van de aangesloten bouwondernemingen verzorgd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden