Willem Dijkema (doorkomstcoördinator) en Philip Dhert hebben vijftig oranje fietsen geregeld die langs het parcours worden opgehangen
Willem Dijkema (doorkomstcoördinator) en Philip Dhert hebben vijftig oranje fietsen geregeld die langs het parcours worden opgehangen (Foto: )

Oranje fietsen langs parcours Roparun

ALMELO - 'Toen in 2016 de Giro d'Italia in Nederland van start ging en daar roze fietsen langs het parcours stonden, bracht mij dat op het idee om fietsen te gebruiken langs het parcours tijdens de Roparun. Maar de Almeloopers hebben nu eenmaal iets met oranje en daarom hebben we de fietsen oranje gespoten. Vorig jaar waren het nog maar 25 fietsen, dit jaar zijn het al 50 fietsen,' geeft een enthousiaste Philip Dhert aan. Dit jaar zullen dus zeker 50 oranje fietsen het parcours nog eens extra glans geven.

Op 1e Pinksterdag, vanaf 17.30 uur, komen de Almeloopers en de vele andere teams Almelo binnen vanaf de Gravenallee. Het hele gebeuren staat al elf jaar garant voor een prachtig feest. De Gravenallee, de Doelenstraat, De Koornmarkt en natuurlijk het Amaliaplein zorgen voor veel vertier. Er zijn allerlei nieuwe verrassingen aan het programma toegevoegd. Zo wordt bijvoorbeeld dit jaar voor het eerst het Heraclesstadion betrokken bij het parcours. 'De lopers mogen letterlijk over het veld van het stadion hun weg vervolgen en het publiek is daarbij in de gelegenheid hun toe te juichen en te zwaaien vanaf de tribune, hoe mooi is dat?', laat medeteamcaptain en fietser, Gerwin Peper, weten. 'Via de stadswacht hebben wij de fietsen gekregen en via een oproep op facebook heb ik een aantal fietsen bij mensen thuis mogen ophalen. Het zijn allemaal onbruikbare sloopfietsen die zo toch nog een mooi doel dienen,' aldus Philip. Vorig jaar waren het 25 oranje fietsen die op het stuk einde Gravenallee t/m Doelenstraat verspreid geplaatst aan de lantaarnpalen hingen. Dit jaar hangt er dus met Pinksteren aan elke paal op dit stukje route een oranje fiets. Bij een bedrijf in Almelo mogen de fietsen in een container worden opslagen tot volgend jaar.

Oranje is de huiskleur van de Almeloopers. Ook de nieuwe kleding is in oranje uitgevoerd. Net als de Almeloopers lopen er weer heel veel teams van Hamburg naar Rotterdam om geld in te zamelen voor mensen met kanker. Het zijn niet alleen de lopers die je op het parcours ziet, ook het fietsteam heeft een zware taak. Deze moeten voor (als navigator) en achter (als beschermer voor) met de loper meefietsen. De fietsers leggen in 5 blokken van 55 km dus 275 km af in een 'tempo' van 11 à 12 km p/uur. Dus 5 x 5 uur op de fiets. 'Die fietsers hebben vele uren getraind en hebben na al die uren op het zadel wel het nodige zitvlees gekweekt. 'Met die fraaie fietsen zetten wij ook de fietsers in het 'oranje' zonnetje tijdens de doorkomst door Almelo in de avonduren van 9 juni,' aldus Philip.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden