De oorkonde en de medaille ter herinnering aan Johannes Martinus Antonus Tanke
De oorkonde en de medaille ter herinnering aan Johannes Martinus Antonus Tanke (Foto: )

Herinnering aan Jan Tanke

ALMELO - Bert-Jan Dierink: 'Op 22 mei is het 70 jaar geleden dat mijn oudoom Jan Tanke is gesneuveld in Indië. Drie jaar geleden heb ik alles uitgezocht via veteranen, archieven, boeken, de reünie bezocht van het 5-5 R.I. Hieronder het beknopte verhaal van een Indiëganger.'

'Een van de namen die op het Indiëmonument staan in het Hagenborghpark in Almelo is die van Johannes Martinus Antonus Tanke. Jan Tanke werd geboren op 6 januari 1927 als 4e kind in het gezin van Wilhelmus en Johanna Tanke. Hij was 22 jaar hij toen hij sneuvelde als dienstplichtig soldaat in Indië. In 1947 werd hij opgeroepen voor militaire dienst en wordt ingedeeld hij het 5-5 R.I.

Colonne

Omdat de meeste soldaten uit Twente en de Achterhoek kwamen hadden ze als bijnaam De Tukkers. Ze hadden in hun embleem een afbeelding van het Twentse Ros opgenomen. Op dat moment was hij verloofd en woonde bij zijn ouders thuis aan de Paradijsweg 40 in Almelo. Na een opleiding van 5 maand in Schalkhaar waar hij werd o.a. opgeleid als P.A.G bediende (pantser afweer geschut). Op 17 december 1947 vertrok hij uit Rotterdam met de MS Zuiderkruis. Dienstplichtigen gingen voor 2,5 tot 3 jaar lang naar Nederlands-Indië, zonder verlof! Op 16 januari 1948 kwam hij aan in Semarang. Na een korte rimboetraining werd hij ingezet op de voorposten. Op zondag 22 mei, wordt hij in een pantservoertuig, 'pantserknots' genaamd geplaatst voor het eerst sinds hij in Indië is. Hij was eigenlijk vrij die dag maar de chauffeur was ziek die dag en omdat hij ook een rijbewijs had werd hij gevraagd om te rijden. De pantserknots rijdt zoals altijd vooraan, gevolgd door brencarriers en daarachter enkele drietonners met bevoorradingen en infanteristen. De colonne nadert het dorpje Serut en moet halthouden voor een verdachte plek in de weg.

'Volkomen onverwacht barst de hel los. Het geweld van een verschrikkelijke explosie scheurt de stille ochtend aan flarden,' beschrijft een ooggetuige. De pantserknots wordt door een trekbom de lucht in geslingerd. De gevolgen zijn vreselijk. Van de negen militairen aan boord van de pantserknots zijn er zeven op slag dood. De negen doden worden al de volgende dag, maandag 23 mei 1949, begraven op de begraafplaats, het Ereveld Candi, in Semarang. In totaal 37 soldaten van het 5-5 R.I kwamen om het leven tijdens de acties in Indië. Het aantal gewonden was 99. Met de MS. Nelly kwamen de soldaten van het 5-5 R.I op 1 mei 1950 aan in Rotterdam. Op 9 november van dat jaar krijgen zijn ouders fl. 170,- overgemaakt dat was het bedrag wat hij had opgebouwd aan premies. In mei 1950 word hij postuum onderscheiden met de medaille 'orde en vrede' de medaille en oorkonde en krijgen zijn ouders thuis gestuurd.

Als familie, 5 personen in totaal laten we nu sinds 3 jaar op zijn sterfdag een krans leggen op zijn graf. Dit jaar een grote omdat het 70 jaar geleden is.'

Meer berichten