De Doelenhof is de gezamenlijke binnentuin van de aanwonende bewoners, op 10, 11 en 12 mei kan iedereen een kijkje komen nemen
De Doelenhof is de gezamenlijke binnentuin van de aanwonende bewoners, op 10, 11 en 12 mei kan iedereen een kijkje komen nemen (Foto: Bella Ligtenberg)

Jubilerende Doelenhof opengesteld voor publiek

ALMELO - Op 10, 11 en 12 mei vindt na 25 jaar opnieuw een openstelling van de binnentuin van de Molenstraat/Doelenstraat plaats. Deze Doelenhof kreeg 25 jaar geleden haar naam. Tussen 14.00 uur en 18.00 uur is iedereen tijdens die drie dagen van harte welkom om een kijkje te nemen in de zes panden die samen aan de grote binnentuin grenzen. De toegang is vanaf Doelenstraat 26. In de verschillende panden en in de tuin worden beelden en schilderijen geëxposeerd van overwegend kunstenaars die er wonen. Muziek wordt op de vleugel bij Bella Ligtenberg gespeeld. Ook andere buurtbewoners zijn uitgenodigd en betrokken. Via Viskaal zorgt onder andere voor een passende kunsthap.

Aangrenzende panden

Het was destijds architect Jan van Elsberg die de zes aaneengrenzende panden voor renovatie aankocht. De panden waren klein en kenden nauwelijks een tuin. Van Elsberg wist ze middels verbouwingen en door de gezamenlijke binnentuin extra glans te geven. In de loop der jaren hebben verschillende verhuizingen plaats gevonden, maar de gezamenlijke tuin is nog steeds aanwezig en wordt ook als dusdanig gebruikt.

Fraaie tuin

Kunstenaar Simone Mulder en Arie-Jan Arbouw zijn het afgelopen jaar in de Doelenstraat op nummer 30 en 28 komen wonen. 'Ik ging speciaal voor de fraaie gezamenlijke tuin en de prachtige omgeving,' vertelt Arie-Jan. Zijn pand blijkt de voormalige Rooms-Katholieke bibliotheek te zijn. Bij toeval ontdekte hij bij kunstenaar Marja van Elsberg op een papieren zak de uitnodiging voor de openstelling van de Doelenhof, 25 jaar geleden. Deze zak had Marja, die onder andere als verpakkingsontwerper heeft gewerkt, speciaal voor die gelegenheid gemaakt. Deze zak heeft ze nu dus opnieuw uitgewerkt en wordt als uitnodiging naar allerlei mensen en instanties verstuurd.

Openstelling

Al met al heeft het er toe geleid dat de bewoners van de Molenstraat 4, 6 en 8 en de Doelenstraat 26, 28 en 30 iedereen de mogelijkheid gunnen om een blik te werpen op de kunst in hun woningen en in de tuin. Elisabeth Arbouw is beeldend kunstenaar en is als zus van Arie-Jan ook betrokken bij de expositie. Vanuit Apeldoorn neemt ze een aantal werken mee naar Almelo om hier ten toon te stellen. 

Moederdagcadeaus

Omdat de openstelling in het weekend van Moederdag is, worden er ook nog kleine specifieke Moederdagcadeaus aangeboden. Kortom, alle ingrediënten zijn voorhanden. Samen zorgen ze ervoor dat het meer dan de moeite waard is om een blik te werpen achter de voordeuren van de panden aan de Molenstraat/Doelenstraat die zo'n prachtige binnentuin, de 'Doelenhof', kennen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden