Timmeren is ronduit favoriet, ook meisjes melden zich aan
Timmeren is ronduit favoriet, ook meisjes melden zich aan (Foto: )

Jongeren kiezen weer voor de bouw

ALMELO - De vlag kan uit bij Bouwmensen Twente en het ROC van Twente. In jaren is het aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen voor de bouw niet zo groot geweest. Woensdagavond 17 april was het daarom weer ouderwets 'full house' in de grote praktijkhal aan de Veldkampsweg. Ruim honderd timmerlieden, metselaars en tegelzetters met hun ouders werden er verwelkomd en bondig geïnformeerd.

Bouwmensen Twente is het opleidingsbedrijf van zo'n 70 bouwondernemingen uit de regio Almelo. Bouwmensen Twente neemt leerling bouwvakkers (timmerlieden, metselaars en tegelzetters) in dienst en detacheert hen bij aangesloten bouwondernemingen. Het ROC van Twente verzorgt 1 dag in de week de theorieopleiding van de leerling bouwvakkers, Bouwmensen Twente staat 4 dagen in de week garant voor hun praktijkopleiding op de bouw en in de eigen praktijkhal. Vorig jaar signaleerde Bouwmensen Twente voor het eerst een stijgend aantal aanmeldingen van jongeren dat bouwvakker wil worden, maar dit jaar overtreft de verwachtingen. Timmeren is veruit favoriet met bijna dertig leerlingen, onder wie voor het eerst niet één maar zelfs twee jonge vrouwen. Lisa Geerdink, leerling van Het Noordik, gaat timmervrouw worden. Zoveel was woensdagavond al duidelijk. Waarom de bouw haar trekt, weet ze eigenlijk niet. Maar toen ze het thuis tegen haar ouders vertelde, probeerde haar vader het uit haar hoofd te praten. Hij werkt zelf in de bouw en dacht hoofdschuddend: 'Meisjes in de bouw…' Omdat Lisa vol hield, gooide hij het over een andere boeg. Lisa moest maar aan den lijve ervaren hoe het werkt op de bouw, en hij regelde een vakantiebaantje op de bouwplaats. Lisa moest aan het werk, op de vingers gekeken door een echte leermeester. Wat schetste vaders verbazing: het beviel zowel Lisa als het aannemersbedrijf Dura Vermeer uitstekend. De jongeren die zich al hebben aangemeld voor de opleiding bouw bij Bouwmensen Twente, moesten woensdagavond direct na de ontvangst al fonkelnieuwe veiligheidsschoenen passen. Die krijgen ze als ze in juni, na hun vmbo-eindexamen, beginnen aan de oriëntatieweek. In die week krijgen ze de verplichte opleiding veiligheid op de bouw, een medische keuring en doen zij de eerste bouwwerkzaamheden. De leerlingen die er oren naar hebben, kunnen na die eerste oriëntatieweek via Bouwmensen Twente ook (betaald) vakantiewerk doen op de bouw.

Groeiend

Zowel het ROC van Twente als Bouwmensen Twente zijn erg blij met de groeiende belangstelling voor het werken in de bouw. 'De bouw is booming, en de mensen zijn heel hard nodig,' benadrukte directeur Robert Herman nog maar eens. Het feit dat ook vrouwen kiezen voor de opleiding timmeren, juicht hij alleen maar toe. Bij Bouwmensen Twente is de inschrijvingstermijn voor het nieuwe leerjaar 2019-2020 nog tot de bouwvakvakantie geopend. Ook neveninstromers kunnen zich melden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden