Tijdens Pasen is het traditie om eieren te zoeken, te beschilderen en te eten
Tijdens Pasen is het traditie om eieren te zoeken, te beschilderen en te eten (Foto: )

Paasweekend vol activiteiten

ALMELO – In onze provincie zijn er met Pasen allerlei activiteiten. Verschillende dorpen en steden pakken flink uit tijdens het paasweekend, veelal met paasvuren, paasbrunches, Passiespelen en meer. Op 1e en 2e paasdag worden er overal in de regio paasvuren aangestoken. Het hout voor deze vuren wordt weken van te voren verzameld. Sommige bulten zijn tientallen meters hoog. Deze jaarlijkse traditie trekt altijd veel toeschouwers.

In Bornerbroek is het paasvuur op 1e paasdag, het vuur wordt rond 20.00 uur ontstoken. Het bekendste paasvuur van Nederland vindt plaats in het Overijsselse dorp Espelo. Espelo strijdt jaarlijks met omliggende dorpen om het hoogste vuur te maken. De 'paasbaoke' van Espelo bereikte op 6 april 2012 een hoogte van 45,98 meter en kwam daarmee in het Guinness Book of Records. Zo'n 40.000 toeschouwers waren getuige van de geslaagde recordpoging. Het ontsteken van Paasvuren is een traditie die al eeuwenlang in heel Europa voorkomt, van Denemarken tot Zwitserland en Oostenrijk.

De Strijd

In Hertme wordt dit jaar rond Pasen zeven keer De Strijd opgevoerd. De Passiespelen worden eens in de vijf jaar gehouden in het Openluchttheater. Aan deze derde editie doen ruim 180 acteurs, zangers en figuranten mee. Van 12 t/m 22 april vinden De Passiespelen plaats in het openluchttheater in Hertme. De Strijd gaat over de lijdensweg van Christus. Sinds 2011 is het in Nederland traditie om met Witte Donderdag The Passion op te voeren, dit jaar wordt het muzikaal-bijbels evenement dat door bekende Nederlanders wordt opgevoerd, gehouden in Dordrecht. De EO en KRO-NCRV zenden het diezelfde avond uit op NPO1 en Radio 2.

Oorsprong

Pasen wordt door veel mensen bij uitstek als een christelijke traditie beschouwd. Toch kent het feest zijn oorsprong in het Joodse Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen. In de loop der eeuwen heeft Pasen allerlei heidense elementen overgenomen, waaronder de traditionele paaseieren en de bijbehorende paashaas.

Eieren

Eieren schilderen en eieren zoeken zijn voor ouders met kleine kinderen een vast onderdeel van het paasweekend. De traditie van paaseieren vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de voorchristelijke tijd. Uit de Germaanse heilige boomcultus komt het ophangen van paaseieren in bomen. Ook wordt de link gelegd tussen het eieren eten en de vastenperiode. Tijdens de vastenperiode voor Pasen mogen er geen eieren worden gegeten. Maar de kippen stoppen natuurlijk niet met het leggen van eieren en dan is er aan het einde van de vastenperiode een overschot aan eieren. Waar of niet, het is in ieder geval een leuke anekdote voor tijdens de paasbrunch.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden