Het enthousiasme bij de leden van Toonkunst is groot, tijdens de wekelijkse repetities zijn bijna alle leden steevast van de partij in de Kapelzaal van Hof 88
Het enthousiasme bij de leden van Toonkunst is groot, tijdens de wekelijkse repetities zijn bijna alle leden steevast van de partij in de Kapelzaal van Hof 88 (Foto: )

Johannes Passion door Toonkunst

ALMELO - Op vrijdagavond 12 april zingt het oratoriumkoor 'Toonkunst' om 20.00 uur de Johannes Passion van J.S. Bach in de Grote Kerk in Almelo. Het koor staat olv van Arno van Vree. Een zestal professionele solisten, waarvan vier uit Overijssel, en het orkest Van Wassenaer Consort uit Delden maken het geheel tot een uniek twee uur durend gebeuren van een heel hoog niveau.

'De Grote kerk is de beste concertlocatie van Almelo, is mijn mening en die van vele anderen,' geeft Annelies de Roo aan. Ze is al vele jaren aan Toonkunst verbonden en verzorgt de pr voor het koor. Toonkunst had eerst het plan opgevat om de Matthäus Passion te gaan zingen, maar het zusterkoor Sursum Corda had ook deze plannen en was in een verder stadium en daarom is men overgegaan op de Johannes Passion.

'Deze uitvoering is minder bekend maar zeker net zo indrukwekkend en daarom een nog grotere uitdaging voor ons,' geeft bestuurslid Hans Admiraal aan.

Gemengd koor

Toonkunst bestaat ondertussen 83 jaar en toevallig kent men momenteel ook 83 leden. Het is een gemengd koor met alten, sopranen, bassen en tenoren. Ze repeteren al weer vele jaren tot grote tevredenheid in de Kapelzaal van Hof 88. Gemiddeld één tot twee keer per jaar wordt er een groot concert samen met een orkest gegeven. In november 2018 werd er nog het Requiem van Mozart gezongen.

Instuderen

Al begin 2018 werd er begonnen met het instuderen van de Johannes Passion. 'We zijn amateurs maar zijn wel heel serieus met zingen bezig. Vrijwel alle leden zijn wekelijks op woensdagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur aanwezig bij de repetities en ook wordt van ons verwacht dat we thuis studeren,' geeft Annelies de Roo aan. 'Zingen is heel fijn om te doen. Soms ben ik al een beetje vermoeid aan het begin van een repetitie, maar aan het eind ga ik steevast met nieuwe energie naar huis, aldus een heel gedreven Hans Admiraal.

Jaarlijks opgevoerd

De Johannes Passion gaat net als de Matthäus Passion over Christus. Ze worden jaarlijks rond de paastijd opgevoerd. Beiden zijn gecomponeerd door J.S. Bach. De uitvoering van de Johannes Passion is iets directer, feller van toon, gaat meer over Jezus als de verlosser en wordt ook in twee uur op de planken gebracht.

'Hoe het uiteindelijk klinkt kan pas tijdens de generale samen met het orkest en de meeste solisten worden ervaren. 'Alles moet dan op zijn plek vallen en dat is best spannend en steeds weer een grote uitdaging. Maar ook fantastisch als het weer lukt', aldus Annelies en Hans.

Voor toegangskaarten en meer informatie over de Johannes Passion en over Toonkunst kan men terecht op www.toonkunstalmelo.nl

Meer berichten